Nederlanders zijn de afgelopen jaren anders gaan koken en eten

Nederlanders zijn de afgelopen jaren anders gaan koken en eten

Vorig artikel Volgend artikel

Maaltijdboxleverancier HelloFresh viert dit jaar zijn tienjarig bestaan en heeft daarom een onderzoek laten doen naar hoe de kook- en eetgewoontes in ons land veranderd zijn. Voor bijna iedereen (93%) is er wel iets veranderd qua kookgewoontes. Daarbij komt dat steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit (35%) en variatie (48%).

Op het gebied van kwaliteit zit dit ook in het kopen van meer duurzame (32%) en lokale (27%) producten. Dat consumenten meer variatie willen is ook iets waar HelloFresh rekening mee houdt. Waar tien jaar geleden het aanbond bestond uit vijf wekelijkse gerechten is dat inmiddels gegroeid naar 30 verschillende recepten.

Meer vega

Bij de maaltijdboxleverancier zien ze dat de vraag naar vegetarische gerechten groeit. Receptonwikkelaar Claudia hierover: “We zien de afgelopen jaren dat Nederlanders steeds meer vegetarisch willen eten. Daarom bieden we sinds dit begin dit jaar ook minimaal zes vegetarische gerechten per week aan. In 2021 was zelfs een derde (34%) van de gekozen gerechten vegetarisch. Hiermee is het de meest gekozen receptcategorie van afgelopen jaar.”

Tafelen

Uit het onderzoek blijkt ook dat we steeds meer tijd doorbrengen aan tafelen en meer waarde zijn gaan hechten aan deze momenten rondom het avondeten. Zo zegt 32% inmiddels meer tijd te besteden aan samen eten met huishouden dan in de afgelopen 10 jaar. 33% van de ondervraagden geeft aan komend jaar meer tijd te willen besteden hieraan. Daarbij wil ook zo’n 30% meer tijd besteden in de keuken zelf.

Nederlandse kost

Door de jaren heen is de Nederlandse kost enigszins verdreven door allerlei andere keukens. Inmiddels is de Italiaanse keuken het meest populair gevolgd door de Fusion en Aziatische keuken. Steeds meer mensen gaan dus gevarieerder eten en wat meer experimenteren in de keuken. Zo zegt 45% te willen experimenteren met verschillende keukens en 36% wil meer nieuwe ingrediënten uitproberen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies