Nadia Zerouali maakt recept Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag

Nadia Zerouali maakt recept Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag

Vorig artikel Volgend artikel

Ieder jaar vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan een bekende chef om een recept te maken voor de Vrijheidssoep: een soep die perfect is om met andere te delen en het gesprek over vrijheid op gang te helpen. Dit jaar is deze eer aan Nadia Zerouali toebedeeld en zij heeft het recept van haar Vrijheidssoep gebaseerd op de Marokkaanse harira van haar moeder.

Op Bevrijdingsdag worden in het hele land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd om samen stil te staan bij de vrijheid. Deze maaltijden zijn er in allerlei vormen en in maten, maar de kern is overal: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Waarschijnlijk zijn dat niet de thema’s waar je dagelijks bij stilstaat en waar Bevrijdingsdag een uitgelezen mogelijkheid voor is.

Vrijheidssoep

Vorig jaar maakte Yvette van Boven het recept voor de Vrijheidssoep en dit jaar is het dus de beurt aan culinaire duizendpoot Nadia Zerouali. De soep die zij op basis van de harira van haar moeder maakt is makkelijk en smaakvol en zodoende perfect om met andere te delen en op die manier het gesprek over vrijheid op gang te brengen.

Vrijheid

Zerouali onderstreept het belang van Bevrijdingsdag en het gesprek aangaan, ze zegt daarover: “Daar staat 5 mei voor mij voor: altijd het gesprek aangaan, zelfs als je lijnrecht tegenover elkaar staat. En ja, praten gaat makkelijker met eten, daar geloof ik echt in. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in de maatschappij mee kan doen en dat iedereen deelneemt aan dit soort gesprekken.”

Nieuwe traditie

Een open gesprek aan de hand van soep lijkt haar een mooie nieuwe Nederlandse traditie. Haar idee: “Alle Nederlanders mogen en kunnen meedoen, ongeacht hun religie, afkomst of geaardheid. De Vrijheidsmaaltijden zijn echt voor iedereen. Ik hoop dat soep op Bevrijdingsdag net zo’n traditie wordt als oliebollen en appelbeignets met Oud en Nieuw!”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies