Nieuws12.07.2021

Met de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ zijn we dagelijks bijna 25 minuten bezig


Het klinkt misschien een beetje heftig maar uit een internationaal onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat we in Nederland per week bijna 3 uur besteden aan de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Dit dagelijks vraagstuk levert zelfs bij een op de drie personen keuzestress op en mede daardoor eet de helft van de ondervraagden iedere week hetzelfde.

Mocht je denken dat vooral mensen met het sterrenbeeld weegschaal last hebben van keuzestress, dan heb je het mis. Jongeren tussen de 16 en 24 jaar worstelen dagelijks het langst met de vraag wat ze ’s avonds eten. Ze zijn er dagelijks 32 minuten mee bezig en zo’n 46% heeft daarnaast ook nog een last van stress hierdoor. Over de hele linie vindt een kwart van de Nederlanders (26%) het lastig om te bedenken wat er ’s avonds gegeten wordt, dit komt voor 45% van hen doordat er te veel keuze is.

Belangrijkste maaltijd

Voor 36% van de ondervraagden is het avondeten het belangrijkste moment van de dag. Dat wordt mede veroorzaakt omdat 44% van hen aangeeft dan pas écht tot rust te komen. Opvallend is dat 62% van de respondenten aangeeft dat keuzestress rondom het avondeten een negatieve invloed heeft op hun energieniveau. Vaak wordt daarom de veilige keuze gemaakt en kookt 54% hetzelfde als een week eerder.

Uitgemeten in tijd

Wekelijks besteed men 87,8 minuten aan boodschappen doen, 207,5 minuten aan het koken en 183,1 minuten aan het eten van de maaltijden. Uit het onderzoek komen nog wat andere opmerkelijke gespendeerde minuten naar boven. Zo wordt er 39,7 minuten per week gediscussieerd met partner of huishouden over wat te koken en doet men 44,9 minuten per week inspiratie op voor recepten.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn