Kok blijkt meest stressvolle baan te zijn

Kok blijkt meest stressvolle baan te zijn

Werkdruk het hoogst bij koks, artsen, leraren en managers

Vorig artikel Volgend artikel

Koken is een passie! Ja, ja maar wie regelmatig in de pannen roert weet ook dat het uitermate stressvol kan zijn. Ga maar eens een 5-gangen diner op tijd, warm en goed gaar, voor een groep van 12 personen, uitserveren. Uit het rapport 'Beroep en werkdruk in Nederland' van het CBS blijkt dat het beroep van een kok de hoogste werkdruk heeft. Kijkend naar de drie criteria waarop het onderzoek is gebaseerd: in een heel rap tempo werken, heel veel tegelijk moeten doen, en extra hard moeten werken kan ik me hier wel iets bij voorstellen. De koks in Nederland blijken het dus qua werkdruk te winnen van leraren, dokters en managers.

Werkdruk

Natuurlijk zijn er al tal van onderzoeken gepubliceerd over de werkdruk en de kans op een burn-out bij 'zware en stressvolle' beroepen. Er zijn dan ook verschillende factoren die de werkdruk beïnvloeden. Een belangrijk gegeven is dat mensen minder druk ervaren naarmate ze meer grip hebben op hun eigen werkdag. De mate van onrust die men op de werkvloer ervaart speelt daarnaast ook een belangrijke rol. Hoe zekerder mensen zich over hun positie voelen, hoe minder druk ze ervaren.

Bij artsen, juristen en managers ligt de werkdruk hoog vanwege de hoeveelheid werk die ze moeten verrichten. Daar komt vaak de factor emotie nog bij. Zo geven artsen en ook basisschooldocenten aan dat hun werk emotioneel zwaar is. Bij artsen gaat het over menselijk leed van patiënten. Hier komt dan natuurlijk de onregelmatigheid en het draaien van nachtdiensten bij. Bij koks geldt dat ze ondanks dat ze veel kunnen voorbereiden de druk op piekmomenten gigantisch is. Dit is de oorzaak waardoor ze een hoge werkdruk ervaren.

Beveiligingspersoneel, taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidsters in de kinderopvang geven juist aan een lage werkdruk te ervaren. Ze geven minder vaak aan extra hard te moeten werken. Een verklaring hiervoor is dat je bij een aantal van deze beroepen je zelf de tijd in kunt delen.

Het mogen werken als kok in een mooi restaurant is dus naast uitdagend ook nog eens behoorlijk stressvol. Onze koks verdienen dus heel veel respect!

[Foto header: Fotolia © Kzenon]

Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies