'Koemelk mogelijk duurzamer dan sojamelk'

'Koemelk mogelijk duurzamer dan sojamelk'

Vorig artikel Volgend artikel

Een wijs man memoreerde ooit dat je feiten nooit in de weg moet laten zitten van een goed verhaal. Daarom is het nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het Britse Journal of Applied Animal Nutrition vrij interessant.

Hieruit blijkt dat wanneer koeien op grasweides worden gehouden of op een rantsoen zonder sojaschroot dat de productie van melk duurzamer is dan die van sojamelk direct uit sojabonen.

Klinkt misschien een beetje vreemd omdat sojamelk gepromoot wordt als de betere en duurzamere optie, maar dit blijkt vooral betrekking te hebben op dierenwelzijn en niet per se op het gebied van daadwerkelijk op een duurzamere manier melk produceren.

Veevoer

Het zit hem op dit gebied vooral in het veevoer. In veevoeders wordt namelijk sojaschroot en palmpitmeel gebruikt. Het onderzoek was erop gericht om te onderzoeken wat het vervangen van deze voedingsstoffen zou doen voor de duurzaamheid van de melkproductie.

Het blijkt dat de alternatieven qua eiwitbronnen er wel zijn, maar dat deze qua effectiviteit dan aangevuld moeten worden met enzymen om zo tot het gewenste aantal aminozuren te komen.

Rantsoen

Dat alles maakt dat koeien die een rantsoen krijgen zonder sojaschroot dat dit gepaard gaat met een duurzamer landgebruik. De productie van plantaardige melk direct uit een sojaboon is minder duurzaam. Het grootste verschil tussen beiden is voor koeien die op grasland worden gehouden en koeien die een rantsoen krijgen zonder soja.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies