
In 'De Chalet: Hollandse maatjes' wordt er gezocht naar Nederlandse culinaire schatten
Op kookzender njam! gaan topchefs Roger van Damme, Dominique Persoone en Peppe Giacomazza in het nieuwe seizoen van kookprogramma ‘De Chalet’ opzoek naar Nederlandse culinaire schatten. Het programma is een culinaire vakantietrip waarin de drie maten kijkers in het najaar inspireren met ideeën en tips voor de feestdagen.
Voor deze serie gaan de Belgische chefs op bezoek bij lokale producenten en leveranciers rondom Noordwijk. Daar hebben de chefs namelijk hun chalet geplaatst. Zo gaan ze onder meer op bezoek bij: korenmolen De Zandhaas in Santport-Noord, een geliefd adres in Noord-Holland voor topchefs. De molen maalt (veelal biologische) graansoorten zoals tarwe, rogge, spelt, haver, boekweit, kamut, eenkoorn, emmer en gele en zwarte gierst.
Bijzondere producenten
Daarnaast gaan ze langs bij topslager Johan van Uden (slagerij Chateaubriand, Heemstede), één van de acht beëdigde meesterslagers van Nederland, om samen met hem ambachtelijke verse worsten te maken. Ook op het programma: kaasmaker Johan (De Kaagse Boer, Kaag), één van de laatste boeren in Nederland die nog traditionele Leidse Kaas maakt. En: Erik en Michiel van de Oesterzwammerij ( Bloemendaal), pioniers in op het gebied het kweken van oesterzwammen op koffieprut.
Bijzondere gerechten
Natuurlijk is het de bedoeling om lekkere recepten te ontdekken en delen voor de feestdagen tijdens de afleveringen. Zo wordt er onder meer: spritsen gebakken met lokale bloem. Gaan chef Persoone en Giacomazza aan de slag om een ‘ceviche met haring in negroni’ en ‘abbacchio alla romana’ te maken. Chef Giacomazza maakt ook nog een krokante ontbijtpizza, zelfgedraaide worst en kibbeling van wijting. Dat zijn lang nog niet alle gerechten, want die zie je tijdens de afleveringen
Vanaf 28 november is De Chalet iedere zondag om 11:00 uur, 16:00 uur en 23:00 uur te zien op njam! (voor KPN-abonnees op zender 39) en online.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl