In 2020 is er meer vlees bij de slagers en supermarkten gekocht dan in 2019

In 2020 is er meer vlees bij de slagers en supermarkten gekocht dan in 2019

Vorig artikel Volgend artikel

Het is deze week de Nationale Week Zonder Vlees en dat is een duidelijke illustratie van dat er ieder jaar meer aandacht komt voor minder vlees eten. Door het enthousiasme rondom deze week en ook plantaardige producten zou je denken dat er in Nederland steeds minder vlees wordt gegeten. Alleen blijkt dat niet uit de cijfers, want in 2020 werd via de supermarkt en slager voor 4,6% meer vlees verkocht.

In 2018 was het voor het eerst in negen jaar tijd dat er in Nederland weer meer vlees werd gegeten. Die trend zette in 2019 voort en uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in 2020 de hoeveelheid vlees en vleeswaren die bij de supermarkt en slager worden gekocht wederom is gestegen.

Horeca dicht

Uit een ander onderzoek bleek onlangs al dat mensen meer geld uit zijn gaan geven aan luxe producten om thuis mee te koken aangezien de horeca voor het merendeel van de tijd tijdens de lockdowns dicht is. Dat blijkt ook als je kijkt naar de cijfers van 2019, de stijging van de hoeveelheid vlees verkocht via winkels is met 6% gestegen.

Kijkend naar de soorten vlees dan valt het op dat de verkoop van kip en rundvlees met ruim 8% toenam en de verkoop van varkensvlees met bijna 3%. Wat wel minder verkocht werd waren de vleeswaren in zijn algemeen en ook toegespitst op de soorten vlees. Hieruit blijkt dat we qua ontbijt en lunch niet anders zijn gaan eten tijdens de pandemie, maar ’s avonds wel.

Totale vleesconsumptie

Toch blijven de onderzoekers ervan overtuigd dat in 2020 door de gesloten horeca de totale vleesconsumptie in Nederland is gedaald. De verkopen van vlees via supermarkten en slagers zijn normaal de helft van het totale aantal. Door de gesloten horeca vermoeden de onderzoekers dat de flink verminderde vraag naar vlees vanuit de horeca groter is dan de toename van de verkoop via winkels.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies