Nieuws15.01.2020

Horeca groeit in 8 jaar met 6000 locaties


Uit cijfers van het Rotterdamse bedrijf Datlinq blijkt dat het aantal horecagelegenheden sinds 2012 met 6000 is gestegen. Dat is een stijging van 16% en inmiddels zijn er 42.000 horecalocaties in Nederland.

De grootste stijging is te zien bij koffiezaken, ‘gezonde’ to-go zaken met sushi of salades en afhaal-/bezorgrestaurants. Bijzonder om hierbij op te merken is dat in het laatste geval ‘spookrestaurants’ enorm in opkomst zijn.

Dat zijn restaurants die alleen bestaan op websites/apps van maaltijdbezorgers als Deliveroo en Thuisbezorgd. Wat opvalt uit de cijfers van Datlinq is dat het aantal kroegen sterk afneemt. De afgelopen jaren is het aantal cafés afgenomen met 18% tot zo’n 6100.

Social dining

Bent u bekend met ons concept? Die vraag is een van de grootste ergernissen van gasten in de horeca. Grote veroorzaker hiervan: social dining restaurants. Inmiddels is eenderde van alle zaken zo’n type restaurant. Het hele idee ervan is om per persoon verschillende gerechtjes van de kaart te bestellen die je dan kan delen met je tafelgenoten.

Grote stijgers

Uit regionale cijfers blijkt dat het aantal horecalocaties vrijwel in iedere gemeente stijgt. Grote klappers zijn: Almere (+44%), Utrecht (+38%) en Eindhoven (+37%). De stad met de meeste horecazaken kan niet anders dan Amsterdam zijn. In totaal herbergt de stad 4500 locaties.

Het horecalandschap is volgens Martijn de Bruin van Datlinq sinds 2015 flink is veranderd: “De laatste jaren zijn er ook veel bedrijfskantines verdwenen waardoor mensen bij een broodjeszaak hun lunch gaan halen. En daarnaast is het aantal zzp’ers de afgelopen jaren fors toegenomen en veel daarvan werken steeds vaker in horecagelegenheden zoals coffeebars en lunchrooms, de sterkst groeiende segmenten naast afhaal- en bezorgzaken.”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.