Herkomst van voeding nog altijd vaak vaag voor consumenten

Herkomst van voeding nog altijd vaak vaag voor consumenten

Vorig artikel Volgend artikel

Al jaren proberen allerlei belangenorganisaties voor consumenten producenten en supermarkten zover te krijgen om de herkomst van hun producten duidelijk te vermelden. Toch gaat het hier nog vaak mis en blijven consumenten op dat gebied in het ongewis. Die conclusie trekt ook de Consumentenbond wederom na een inventarisatie.

Volgens de bond is de herkomstinformatie van voedingsproducten in de supermarkt vaak niet op orde. Met regelmaat ontbreekt de verplichte informatie of is die te vaag. Samen met de Europese koepelorganisatie BEUC strijdt de bond voor strengere regelgeving. Daar is op dit moment de Europese Commissie mee bezig.

Onbewerkt voedsel

Het herkomstland moet vermeld worden bij: onbewerkt vlees, vis, eieren, groente, fruit, olijfolie en honing. Dat maakt het voor consumenten mogelijk om een goede keuze te maken en bijvoorbeeld ervoor te kiezen om wat meer lokalere producten te kopen.

Biefstuk

Alleen is deze informatie met regelmaat onvoldoende. Albert Heijn geeft bijvoorbeeld online aan dat de runderen voor de biefstuk worden gehouden in: Nederland, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Polen, Slovenië, België óf Australië..

Onvoldoende

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Met een opsomming van meerdere landen kan je natuurlijk helemaal niets. Komt je biefstukje uit Ierland, Italië, Duitsland of toch uit Australië? En geregeld ontbreekt de herkomstinformatie helemaal. Zo gelden de regels niet voor bewerkte producten, dus als er bijvoorbeeld een beetje zout, peper of marinade op het vlees zit.”

Vaagheid

Op honing en olijfolie staat soms qua herkomst: ‘bevat gemengde EU- en niet EU-honing’ en ‘met olijven afkomstig uit de Europese Unie’. Dat zegt natuurlijk helemaal niks. Daarnaast is de herkomst van losse groenten en fruit in de supermarkt ook niet altijd terug te vinden door een ‘Land van herkomst: zie verpakking’ terwijl ze geen verpakking of sticker hebben.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies