De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Hak gaat verder met het telen van kikkererwten in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is de vervolgstap na een succesvolle proef in de zomer van 2018. Hiermee probeert het bedrijf nog meer kennis te vergaren over wat er nodig is om grootschalige teelt van kikkererwten in ons land mogelijk te maken.
Het bedrijf streeft er namelijk naar om zo’n groot mogelijk deel van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen. Eerder is het door proeven in 2017 en 2018 al gelukt om in Nederland succesvol kidneybonen te laten groeien.
Hollandse kikkererwt
Hak begon in de zomer van 2018 met de proef ‘Hollandse kikkererwt’. Door de warme en droge zomer was het een succesvolle proef: iedere hectare leverde 3.500 kilo op, dat is ruim vijftien procent meer dan de gemiddelde gewasopbrengst.
Peter Risseeuw, teler van Hak, plantte twee hectare met de vooral in het buitenland groeiende peulvrucht. De eerste proef stemt hem vrolijk, maar het valt nog niet te zeggen of het telen op grotere schaal mogelijk is. Hij reageert: “We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is. We zaaien nu een ras wat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer. Ook hebben we tijdens de eerste proef een aantal dingen ontdekt die we dit jaar willen toepassen.”
Opkomst
De laatste jaren heeft de consument de kikkererwt pas echt omarmt. Dat wordt mede veroorzaakt door de populariteit van chefs die gerechten uit het Midden-Oosten onder de aandacht van de massa brengen zoals Yotam Ottolenghi. Daarbij komt ook dat meer mensen een plantaardig eetpatroon aannemen. Aangezien kikkererwten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten bevatten, is het een zeer geschikt voor mensen die vegetariër of vegan zijn.