Gulpener neemt duurzaamste brouwhuis van Europa in gebruik

Gulpener neemt duurzaamste brouwhuis van Europa in gebruik

Vorig artikel Volgend artikel

In het Limburgse Gulpen gebeuren heel bijzondere zaken voor iedereen die blij wordt van bier. Bierbrouwer Gulpener heeft er namelijk het nieuwe brouwhuis in gebruik genomen. Het is het meest duurzame brouwhuis van Europa én een van de doelen is om er nieuwe bierstijlen te ontwikkelen en brouwen.

Het is niet voor niets de duurzaamste brouwerij van Europa: er wordt 75% minder energie verbruikt en er wordt volledig gewerkt met lokale ingrediënten. Daarmee komt het doel op het gebied van duurzaamheid om in 2030 volledig fossielvrij bier te brouwen. Daarvoor is het halve brouwproces volledig op de kop gezet.

Nieuwe technieken

Dat is gedaan doordat de technici en brouwmeesters van Gulpener intensief samen hebben gewerkt met de ingenieurs van de Belgische brouwhuisfabrikant Meura. Door drie nieuwe brouwinnovaties is het gelukt om fundamentele innovaties in het brouwproces te brengen. Voor alle specificaties daarover kun je terecht bij de Gulpener podcast op Spotify.

Nieuwe bieren

In het bovenstaand filmpje wordt het al aangehaald, het nieuwe brouwhuis prikkelt de verbeelding van de brouwmeesters enorm. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe maischfilter. Die maakt het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld oude oergranen te verwerken. Zo wordt het voor Gulpener mogelijk om nieuw bier met oude en bijna vergeten Limburgse granen te brouwen.

Zo zijn bevriende boeren vorig jaar begonnen met het telen van oertarwe (emmer) en rogge. Die zijn als inheemse granen goed voor de biodiversiteit en ook nog eens makkelijk biologisch te verbouwen, maar het zijn ook bijzondere ingrediënten om nieuwe bieren te brouwen.

Gelukkig hoeven bierliefhebbers daar niet lang op te wachten. Binnenkort wordt het eerste vergeten-granenbier gebrouwd in het nieuwe brouwhuis en in september verschijnt Sterk Rogge bier. Een samenwerking met bioboer Felix Huntjes.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies