Goed eten in tijden van stress en onzekerheid is makkelijker dan je denkt

Goed eten in tijden van stress en onzekerheid is makkelijker dan je denkt

Vorig artikel Volgend artikel

Als er periodes van stress en onzekerheid aanbreken dan vinden veel mensen het lastig om verantwoord te blijven eten en dat gaat dan meestal als eerste overboord. Grote kans dat het woord coronakilo’s in de Dikke van Dale bij wordt geschreven. Toch is het makkelijker dan je denkt om gezond te blijven eten.

Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat bijna twee op de drie Nederlands graag meer verantwoord wil eten. Alleen kwam er door de crisis de afgelopen maanden een flinke kink in de kabel. Door het langdurig ervaren van stressmomenten wordt het cortisolgehalte in ons lichaam hoger. Cortisol geeft een sein aan het lichaam om meer suiker en vetten op te nemen, dus meer en ongezonder te eten.

Seizoensproducten

Voedingsexpert Tessa van der Steen van Your Health Coach legt de focus op dat mensen meer seizoensproducten en veelzijdiger moet eten. “Aan het begin van de zomer zijn er weer volop lekkere seizoensgroenten verkrijgbaar. Dit is het jaargetijde van de verse doperwten en tuinbonen, nieuwe aardappelen maar ook van het zomerfruit zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen”, vertelt ze.

Ze gaat verder over verse producten: “Verse producten bevatten meer voedingsstoffen dan producten die veel kilometers hebben gemaakt om hier te komen. In het zomerseizoen zijn we niet afhankelijk van kassen en ook dit komt de voedingswaarde ten goede: kas gekweekte groenten en fruit (bijvoorbeeld op steenwol) bevatten minder voedingsstoffen dan wanneer deze in de aarde groeien.

Bovendien zorgt met het seizoen mee eten voor een gevarieerd dieet, dit komt je gezondheid ten goede. Het is goed om ons lichaam niet 365 dagen per jaar dezelfde voeding te geven. Een eenzijdig eetpatroon leidt tot nutritionele tekorten en kan de balans in het lichaam verstoren. Daarom is veel variatie in je voeding al jaren mijn motto!’’

Vijf tips

Van der Steen heeft vijf tips voor iedereen die gezonder wil eten in tijden van crisis.

  1. Koop geen groenten verpakt in plastic. Groenten horen niet in plastic en zeker als je ze verpakt in de koelkast legt, worden ze sneller oud.
  2. Koop wortels en radijsjes aan de bos. Bij thuiskomst haal je het groen eraf en leg je het uiteinde (de wortels) in een dun laagje water. Dit houdt ze stevig en vers.
  3. Wanneer je sla slap is geworden, pep je deze eenvoudig op door de bladeren voor een uur of twee in een laagje water te leggen. Daarna uit het water halen en op een bord in de koelkast bewaren.
  4. Kliekjes kun je de volgende dag prima in een groenten omelet verwerken. Kluts 2 eieren met 100 ml plantaardige melk, je overgebleven groenten erbij en bakken maar!
  5. Wees je bewust van toevoegingen aan voeding zoals: conserveermiddelen, geur- en kleurstoffen, emulgatoren, smaakversterkers en andere stoffen om het product langer houdbaar of aantrekkelijker te maken. Kies juist voor voeding met een korte ingrediëntenlijst (hoe korter, hoe beter) en zorg dat je alle ingrediënten herkent. Claims als ‘glutenvrij’ en ‘suikervrij’ zeggen niets over wat er wél in zit.
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies