Gehaktbal gemaakt van mammoet DNA gepresenteerd

Gehaktbal gemaakt van mammoet DNA gepresenteerd

Vorig artikel Volgend artikel

De week in aanloop naar 1 april is altijd een soort van mijnenveld waar je bij ieder persbericht enorm op je hoede moet zijn. Het idee van een in het lab geproduceerde gehaktbal van het DNA van een mammoet is er eentje waar je gelijk bij denkt: kassa! Alleen werd deze gehaktbal deze week al in Nemo Science Museum onthuld.

Een van de betere grappen is die van EasyToys in samenwerking met New York Pizza en ik ben bang dat dit nog wel eens een echt product op kan leveren. Maar terug naar de gehaktbal! Het Australische bedrijf Vow Foods heeft in de zoektocht naar alternatieve manieren om vlees te produceren deze gehaktbal ontwikkeld.

Vlees uit het lab

Hoewel er inmiddels genoeg plantaardige producten op de markt zijn die in een lab zijn ontwikkeld, wordt er ook al een hele tijd geëxperimenteerd met het maken van vlees in het lab. Zo werd in 2013 de eerste hamburger gepresenteerd uit het lab. Na een jaar van ontwikkelen was het de wetenschappers gelukt om in een laboratorium het vervaardigen van vlees na te bootsen.

Gedoe

Dat leverde destijds aardig wat gedoe en kritiek op, want waarom zou je vlees in een lab willen ontwikkelen? Met de plantaardige vleesvervangers is dit eigenlijk wat meer algemeen aanvaard geworden. Niet gek dat er weer flink geëxperimenteerd wordt in allerlei labs over de hele wereld. Nu dus met als resultaat een mammoetgehaktbal.

Mammoet als basis

Om iets na te bootsen van een dier dat nog in leven is, lijkt in eerste instantie een makkelijkere opgave dan van een dier dat 4.000 jaar geleden is uitgestorven. Toch hebben wetenschappers van de University of Queensland in Brisbane (Australië) het bedrijf geholpen om van een combinatie van myoglobine van de mammoet te combineren met de spierproteïne van olifanten.

Niet geproefd

Of het allemaal eetbaar is, dat weet niemand. Niemand van de onderzoekers en bij het bedrijf heeft de gehaktbal geproefd. Dus of hij te eten is, valt niet te zeggen. Wel geeft een van de onderzoekers aan dat het bij de 2.0 versie wel de bedoeling is om hem ook op smaak te testen. Inmiddels is dit verhaal wereldnieuws geworden, dus het is tot zaterdag afwachten of het een grap is of niet.

[Afbeeldingen bij dit artikel © Aico Lind]

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies