Nieuws14.08.2019

Frauderen met ‘biologische’ producten blijft onbestraft


Het vermoeden bestaat dat 68 bedrijven de afgelopen jaren tonnen hebben verdiend aan producten die onterecht als biologisch verkocht werden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z. Er zou onder meer met koffie, vlees, chocolade en witlof gefraudeerd zijn.

In totaal zijn er 58 vermoedens van misleiding en 10 van fraude meldt het medium. Daarbij gaat het om producten die als biologisch worden verkocht, maar bij lange na niet aan de nodige eisen van milieu en dierenwelzijn voldoen.

In een reactie laat criminoloog aan de VU, Wim Huisman, aan RTL Z weten: “Dit zijn geen incidenten, dit aantal geeft aan dat het om een substantieel probleem gaat en dat het systematisch gebeurt.”

Geen vervolging

Van de zaken die boven water zijn gekomen, worden lang niet alle zaken aangepakt. Zo is de directeur van een Brabantse vleesverwerker die honderdduizenden euro’s winst maakte door normaal vlees te verkopen als biologisch, nooit strafrechtelijk vervolgd. Dat is helaas geen uitzondering. Van de tien vermeende fraudezaken ligt er maar één dossier bij justitie, dat weet RTL Nieuws.

Zo krijg je een hele scheve markt. Consumenten worden voorgelogen en bedrijven die wél biologische producten produceren, voelen zich dubbel bedrogen. Biologische fruitteler, Maria Buitenkamp zegt tegen de zender hierover: “Het is onacceptabel als fraudeurs dan met het woordje biologisch gaan scoren.”

Lage boetes

Als de frauderende bedrijven vervolgd worden en ze krijgen een boete, dan zijn die vaak niet in verhouding met het geld dat ze met het bedrog hebben verdiend. Biologische toezichthouder Skal wil daarom dat bedrijven vaker worden vervolgd en dat de boetes die uitgedeeld worden beter in verhouding moeten zijn met de winst die met de fraude is gemaakt.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zegt tegen het medium dat het voor de opsporingsdienst onmogelijk is om alle biologische voedselfraude in Nederland aan te pakken. Aan zaken die met de voedselveiligheid te maken hebben, wordt in de regel voorrang gegeven. Daar voldoen veel van deze voorvallen niet aan.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.