Foodiefact: Wat zit er precies in een frikandel?

Foodiefact: Wat zit er precies in een frikandel?

Vorig artikel Volgend artikel

Bij ons op de redactie is het al paar jaar de gewoonte dat we op vrijdag een snack nemen bij de lunch. Vaak sla ik het af, want gezond is het obviously niet. Bovendien hoor ik regelmatig de horrorverhalen over de ingrediënten die in een frikandel zitten zoals darmen van koeien, ogen van varkens of hersenen paarden… of toch niet? Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Slagers bang voor concurrentie

In werkelijkheid blijken deze verhalen dus heel erg mee te vallen. Een frikandel bestaat namelijk vooral uit vlees zoals kippenvlees, varkensvlees en paardenvlees. Dit zijn vaak de restjes die overblijven nadat bijvoorbeeld het kippenvlees is ontdaan van bijvoorbeeld de grote stukken filet, vleugels en pootjes.

Daarnaast worden er belangrijke ingrediënten toegevoegd aan het vlees zoals: water, verschillende soorten kruiden en paneermeel. Het valt dus best mee! Waarschijnlijk zijn de horrorverhalen in het leven geroepen door slagers die bang waren voor concurrentie.

Nog wat leuke feitjes:

  • De frikandel is de nummer 1 snack in Nederland
  • Per jaar eten we zo’n 600 miljoen frikandellen
  • Een frikandel bevat zo’n 170 calorieën
  • Gemiddeld eet een Nederlander 37 frikandellen per jaar
  • De naam frikandel is afkomstig van het Duitse woord ‘frikadelle’. Bij onze oosterburen is dit een platte gehaktbal.

Ben jij fan van frikandellen?

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies