De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het begint er een beetje op te lijken dat 2019 niet het jaar is geweest van de Nederlandse kaas. Vorige week gingen Amerikanen er vandoor met de de prijs voor beste kaas van de wereld. Vandaag blijkt dat de export van Mozzarella binnen Europa groter is dan die van Goudse kaas.
Vanaf 2015 is het Europese exportvolume van mozzarella, waarbij de handel tussen lidstaten is meegerekend, met ruim 132.000 ton toegenomen tot ongeveer 580.000 ton. Daarmee is het volume groter dan dat van Goudse kaas, waar er jaarlijks 530.000 ton wordt geëxporteerd.
Investeringen en prijsverschil
In 2018 betaalde je voor een kilo mozzarella 3,45 euro, terwijl dit in 2015 nog 3,10 euro was. Daarmee komt de prijs van mozzarella op het zelfde niveau van de kaas uit Gouda. Wat daarbij opvallend is; om mozzarella te maken heb je de helft minder melk nodig dan voor het produceren van halfharde kazen zoals Goudse.
De opkomst van mozzarella is nog lang niet gestuit, in totaal gaan vijf Europese bedrijven de komende jaar elk gemiddeld 75 miljoen euro investeren in de mozzarellamarkt. Het gemiddeld volume neemt zodoende per bedrijf in de periode 2018-2020 met 40.000 toe. Glanbia Cheese, DMK, FrieslandCampina, A-ware en Carbery zijn de vijf bedrijven die de komende jaren flink investeren in deze markt.
Binnen Europa
Het meest bijzondere aan dit is alles is dat de exportgroei van mozzarella voor het overgrote deel in Europa zelf plaatsvindt. In Europa zijn de grootste exporteurs en producenten van de kaas: Duitsland, Denemarken, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Met de investeringen van de eerder genoemde bedrijven, gaat het volume de komende jaren alleen maar groeien.