Er moeten nieuwe criteria komen voor bewerkte voedingsmiddelen

Er moeten nieuwe criteria komen voor bewerkte voedingsmiddelen

Vorig artikel Volgend artikel

Dat bewerkte voedingsmiddelen vaak niet gezond zijn, is de laatste tijd duidelijk aan het worden als het gaat om plantaardige producten. Het RIVM heeft daarnaast nieuw onderzoek gedaan als start van de Nationale Aanpak Productverbetering. Doel hiervan is om de verbetering in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen.

De focus ligt daarbij op producten waaraan zout of suiker is toegevoegd of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. Hiervoor stelde het RIVM per stof de grenswaarden laag, midden en hoog op. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft als doel dat in 2030 per productcategorie 50% van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10% tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet.

Grenswaarden

De drie grenswaarden per voedingsstof die per productgroep gaan gelden, geven producenten meer inzicht hoe ze hun producten stap voor stap kunnen verbeteren. Dat geldt voor producten waar dit heel erg nodig is, maar ook voor producten waar soms een kleine verbetering nog van waarde kan zijn. De grenswaarden zijn bepaald op basis van de huidige hoeveelheden.

Supermarkt

Voor nu zijn de criteria opgesteld met gegevens van producten die bij de supermarkt te koop zijn. Het streven is om de productverbetering uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen, dus bijvoorbeeld ook in restaurants. Ook wordt er gekeken naar het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klaar maaltijden. Daarvoor doet het RIVM samen met het Voedingscentrum verder onderzoek.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies