De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Knorr, één van de grootste voedselmerken in de wereld, het WWF, ’s werelds grootste natuurbeschermingsorganisatie hebben samen een lijst van 50 ingrediënten opgesteld die helpen om de planeet te redden.
The future 50 foods
Deze lijst bestaat uit 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde in maaltijden kunnen verhogen, door het consumeren van deze voedingsmiddelen worden tegelijkertijd de negatieve effecten van voedselproductie drastisch verminderd. Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van twaalf gewassen en vijf diersoorten, wanneer men zo doorgaat kan de planeet niet genoeg voedsel produceren voor de groeiende wereldbevolking.
Drie principes
Er zijn drie basisprincipes voor een gezondere wereldbevolking en planeet. Er moeten meer plantaardige eiwitbronnen komen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis. Meer variatie in soorten groente en bronnen van koolhydraten. Tevens moet er meer variatie in soorten gewassen komen, de lijst van ingrediënten moeten deze verschuivingen teweeg brengen.
‘onbekende’ ingrediënten uitgelicht
Op the future 50 food lijst staan bekende ingrediënten, zoals linzen, quinoa en boerenkool. Maar er zijn ook minder bekende ingrediënten terug te vinden, zoals fonio, een graan met een nootachtige smaak. Of lotuswortel, met een bron van vitamine c. Ieder ingrediënt op de lijst is gekozen door de lage impact op het milieu en de heerlijke smaak.
De bambara-aardnoot, heeft een pinda-achtige smaak en is de op twee na meest voorkomende peulvrucht in Afrika. De aardnoot is te gebruiken in bijvoorbeeld verschillende roerbakgerechten en stoofschotels.
De Marama boon komt oorspronkelijk uit de Kalahari- woestijn in Zuid Afrika, en is vergelijkbaar met de smaak van de cashewnoot. De boon is gekookt het lekkerst. De Cilembu is een zoete aardappel soort, wat momenteel een erg populaire delicatesse is in Singapore en Thailand. Een erg gewilde aardappelsoort vanwege de unieke zoete smaak.
[Afbeeldingen © Knorr]