De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In Nederland bleek coronajaar 2020 al redelijk desastreus voor de bierbrouwers, maar bij de oosterburen is het nog ellendiger. Daar werd vorig jaar 8,7 miljard liter bier verkocht. Hoewel je op het eerste oog zou zeggen dat dit best veel liters zijn, is het een daling van 5,5% ten opzichte van 2019 en het laagste aantal sinds 1993 (!!).
De kans is best groot dat dit laagterecord voor een langere periode geldt, dat komt omdat het Duitse Federaal Bureau voor Statistiek in 1993 omgeschakeld is naar een nieuw systeem. Directeur van de Duitse brouwersvereniging, Holger Eichele, spreekt alarmistische woorden: “De situatie in de Duitse brouwerij-industrie is dramatisch en ongekend in de naoorlogse periode.”
Grote boosdoener
De grote boosdoener is volgens alle Duitse experts de coronapandemie en de maatregelen die daardoor getroffen zijn. Uit onderzoek van de brouwersvereniging blijkt dat de brouwerijen een gemiddelde omzetdaling hadden van 23% in 2020. Eichele vat het als volgt samen: “De sluiting van de horeca van enkele maanden, het verbod op evenementen en het instorten van belangrijke buitenlandse markten hebben de brouwerij-industrie hard geraakt.”
Vooral in de maanden april en mei vielen er flinke klappen door gesloten restaurants en bars, afgelaste feesten en andere evenementen die niet door konden gaan. De bierverkoop in april daalde daardoor met 17,3% en in mei met 13%. De statistici zagen in de zomer een licht herstel omdat bepaalde maatregelen niet meer van kracht waren, maar de restricties in het najaar waren desastreus. De bierverkoop in november daalde bijvoorbeeld met ruim 14%.
Vernietigen
In Nederland en België zijn er allerlei initiatieven ontplooit om geleverd tapbier terug te halen bij restaurants en kroegen. Dat is ook in Duitsland gebeurd. Alleen hebben veel brouwerijen die afhankelijk zijn van zaken waar hun bier wordt vertapt een groot deel van hun economische basis zien verdampen. Met als gevolg dat er veel bier op de plank is blijven staan of zelfs vernietigd.
Eichele zegt daarover: “Hoe groter de catering- en evenementenbusiness van een brouwerij, hoe groter de financiële schade. In sommige gevallen gaat het om een omzetdaling die het einde van het bedrijf kunnen inluiden. Zo zijn er individuele bedrijven waar het omzetverlies opgelopen is tot 70 procent.”
Verder lezen over Bier
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Lifestyle26.04.2024
Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is
Drinks28.03.2024
Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Drinks09.06.2023