DNA-databank helpt bij het opsporen van visfraude

DNA-databank helpt bij het opsporen van visfraude

Vorig artikel Volgend artikel

Het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft een analysetool ontwikkeld die gekoppeld is aan een DNA-databank waarmee het makkelijker is geworden op visfraude op te sporen. Uit het eerste steekproef bleek zodoende dat 17% van de tong en 2% van de kabeljauw die in België wordt verkocht, vervangen is door een goedkopere vissoort.

Dat er gesjoemeld wordt met vis in België is geen uitzondering, wereldwijd wordt er af en toe een loopje genomen met vis. Het wil nog wel eens zo zijn dat een duurdere vissoort vervangen wordt door een goedkopere vis. In samenwerking met een Europees consortium is ILVO deze tool en databank gaan ontwikkelen met als doel een betrouwbare bibliotheek met DNA-profielen op te bouwen die kan dien als referentie voor het opsporen van sjoemelvis binnen de Europese Unie.

Commerciële vissoorten

De eerste steekproef legde zich toe op tong en kabeljauw omdat dit in Europa de vissoorten zijn waar het meest mee wordt gesjoemeld. De derde soort waar een steekproef mee gedaan wordt is tonijn. In totaal zijn er in de databank op dit moment 42 commerciële vissoorten opgenomen.

Haarfijne analyse

Overheden hadden nooit de juiste mogelijkheden om deze vorm van fraude op te sporen. Met deze haarfijne analysemogelijkheid is die er wel. Onderzoeker Dumas Deconinck vertelt er meer over: “Zelfs wanneer de tong of kabeljauw verwerkt is tot filet of tot brokjes in een visschotel kunnen we via de zogenaamde DNA barcoding techniek, die een vergelijking maakt met de vis-DNA-database, de identiteit van de oorspronkelijke vis bepalen.”

Ook de Vlaamse minister voor Landbouw en Visserij, Hilde Crevits, is blij met de databank: “Deze methode laat toe dat de controles nog beter verfijnd kunnen worden. Ik kan dit alleen maar toejuichen want onze Vlaamse visserijsector draagt kwaliteit hoog in het vaandel.”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies