De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De maand december is de maand van lijstjes, de balans opmaken en vooruitkijken. Dat gaat natuurlijk ook op voor de wereld van eten en drinken. Afgelopen week maakte Thuisbezorgd de balans op en keek met foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer vooruit naar 2022. Opvallendste voorspelling qua trends: kip gaat het helemaal worden volgend jaar.
Dat is althans het idee van Brouwer: “Typisch voor de trends van 2022 is de rol die kip inneemt op het menu. Van creatieve nieuwe bereidingen zoals Korean Fried Chicken tot plantaardige kipburgers en kip als proteïne booster in poké bowls; alles draait om kip. De veelzijdigheid en mogelijkheden van kip en plantaardige kip zorgt voor een ware hoenderhausse het komende jaar.”
Food trends 2022
1. Beter eten
Ingegeven door wat er afgelopen anderhalf jaar allemaal mogelijk bleek op het gebied van dinerboxen en luxe eten thuis laten bezorgen, wil men thuis steeds beter en gezonder eten. Consumenten kiezen daardoor steeds vaker voor gerechten en drankjes met positieve eigenschappen voor henzelf. Dus daarbij wordt er meer gekeken naar functionele ingrediënten die voor hen beter kunnen zijn.
2. Food Tribes
De afgelopen jaren is het steeds inzichtelijker geworden hoe mensen online in bubbels leven. Dat komt ook steeds meer voor op het gebied van eten. In zogenaamde ‘food tribes’ vinden mensen elkaar op het gebied van hun keuze voor eten. Eet je keto, zoek je anderen die keto eten. Idem voor flexitariërs, vegetariërs en vegans.
3. Beleving
Mede ingegeven door hetgeen bij trend 1 al duidelijk werd: eten is beleven. Naast dat het thuis bezorgen van eten altijd vooral om gemak draaide, gaat er nu ook een kentering komen naar de beleving. De gerechten worden mooier, indrukwekkender en er komt wat meer beleving bij. Een simpel voorbeeld: op een verpakking een QR-code die je naar een playlist met sfeervolle muziek bij de maaltijd.
4. Klassiekers
Op een platform als Thuisbezorgd zijn friet, hamburgers en pizza al jaar en dag enorme bestsellers. Daar gaat in 2022 helemaal niets aan veranderen. Wel krijgen veel van deze klassiekers een upgrade of zijn er seizoensvarianten. Friet krijgt een coating om langer knapperig te blijven, hamburgers worden zo belegd dat ze niet gaan lekken en er wordt veel meer gevarieerd met de seizoenen mee.
5. Kip wordt hip
Een zakje chicken wings na het stappen is waarschijnlijk de katalysator geweest achter hoe allerlei gepaneerde kipgerechten steeds hipper zijn geworden. Inmiddels zie je: Korean Fried Chicken, kip katsu op je Japanse sando of buttermilk chicken burgers op allerlei menu’s staan. Die trend zet door en kip wordt weer het hipste stukje vlees.
Het hele rapport: Food Trend Report 2021.
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023