Nieuws05.12.2021

Dit gaan de foodtrends worden voor 2022


De maand december is de maand van lijstjes, de balans opmaken en vooruitkijken. Dat gaat natuurlijk ook op voor de wereld van eten en drinken. Afgelopen week maakte Thuisbezorgd de balans op en keek met foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer vooruit naar 2022. Opvallendste voorspelling qua trends: kip gaat het helemaal worden volgend jaar.

Dat is althans het idee van Brouwer: “Typisch voor de trends van 2022 is de rol die kip inneemt op het menu. Van creatieve nieuwe bereidingen zoals Korean Fried Chicken tot plantaardige kipburgers en kip als proteïne booster in poké bowls; alles draait om kip. De veelzijdigheid en mogelijkheden van kip en plantaardige kip zorgt voor een ware hoenderhausse het komende jaar.”

Food trends 2022

1. Beter eten

Ingegeven door wat er afgelopen anderhalf jaar allemaal mogelijk bleek op het gebied van dinerboxen en luxe eten thuis laten bezorgen, wil men thuis steeds beter en gezonder eten. Consumenten kiezen daardoor steeds vaker voor gerechten en drankjes met positieve eigenschappen voor henzelf. Dus daarbij wordt er meer gekeken naar functionele ingrediënten die voor hen beter kunnen zijn.

2. Food Tribes

De afgelopen jaren is het steeds inzichtelijker geworden hoe mensen online in bubbels leven. Dat komt ook steeds meer voor op het gebied van eten. In zogenaamde ‘food tribes’ vinden mensen elkaar op het gebied van hun keuze voor eten. Eet je keto, zoek je anderen die keto eten. Idem voor flexitariërs, vegetariërs en vegans.

3. Beleving

Mede ingegeven door hetgeen bij trend 1 al duidelijk werd: eten is beleven. Naast dat het thuis bezorgen van eten altijd vooral om gemak draaide, gaat er nu ook een kentering komen naar de beleving. De gerechten worden mooier, indrukwekkender en er komt wat meer beleving bij. Een simpel voorbeeld: op een verpakking een QR-code die je naar een playlist met sfeervolle muziek bij de maaltijd.

4. Klassiekers

Op een platform als Thuisbezorgd zijn friet, hamburgers en pizza al jaar en dag enorme bestsellers. Daar gaat in 2022 helemaal niets aan veranderen. Wel krijgen veel van deze klassiekers een upgrade of zijn er seizoensvarianten. Friet krijgt een coating om langer knapperig te blijven, hamburgers worden zo belegd dat ze niet gaan lekken en er wordt veel meer gevarieerd met de seizoenen mee.

5. Kip wordt hip

Een zakje chicken wings na het stappen is waarschijnlijk de katalysator geweest achter hoe allerlei gepaneerde kipgerechten steeds hipper zijn geworden. Inmiddels zie je: Korean Fried Chicken, kip katsu op je Japanse sando of buttermilk chicken burgers op allerlei menu’s staan. Die trend zet door en kip wordt weer het hipste stukje vlees.

Het hele rapport: Food Trend Report 2021.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn