Over de invoering van de Nutri-Score is al veel op Eatly geschreven. Het is namelijk een verdomd makkelijke manier om te zien of een product gezond of ongezond is. Toch is er vanaf het moment dat duidelijk werd dat dit voedselkeuzelogo in Nederland en Europa de standaard zou worden reuring ontstaan bij onder meer producenten. Dat zorgt voor vertraging bij de (inter)nationale invoering.
Een van de redenen is dat een wetenschappelijk comité zich heeft gebogen over een update van de rekenmethodiek. Daarmee moet de voedingswaarde van producten nog beter geïllustreerd worden door het voedselkeuzelogo. Inmiddels hebben Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Nederland, België en Luxemburg de aanbevelingen geaccepteerd en wordt de score aangepast.
De score
Nutri-Score geeft voedingsmiddelen punten gevarieerd van -15 voor de meest gezonde tot +40 tot de meest ongezonde producten. Volgens het comité moet de scores die nodig zijn voor een A- of B-score te krijgen met één punt worden aangepast. Dat zorgt er gelijk voor dat minder producten een A-score krijgen en er geen vertekend beeld wordt gecreëerd.
Suiker en zout
Ook wordt het algoritme aangepast op de gehaltes suiker en zout. Dat kan ervoor zorgen dat producten met dezelfde ingrediënten nu van 15 tot 20 punten extra punten krijgen. Dus dat ze wat ongezonder zijn dan nu uit de score blijkt. Daarnaast worden nog vijf productcategorieën aangepast waardoor bijvoorbeeld noten en zaden niet meer onder ‘fruit en groenten’ vallen, maar juist onder ‘vetten en oliën’.
Onverzadigde vetten
Door deze aanpassingen worden plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetten hoger gescoord. Veel olijf- en walnootoliën krijgen zo een verbeterde score en gaan van een C naar een B. Vette vis, zoals zalm, scoort zo ook beter op de Nutri-Score. Ook is er een verandering qua rood vlees en gevogelte. Rood vlees komt zo minder voor in de A-categorie en gevogelte krijgt gemiddeld genomen een betere score.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.