Consumentenbond: 'Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Consumentenbond: 'Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Vorig artikel Volgend artikel

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje, want: de vetpercentages van mager en extra mager rundergehakt in de supermarkt lopen uiteen van 7,9 tot 15%.

Voor de steekproef heeft de bond 62 gehaktvarianten bij van twaalf supermarktketens onderzocht. Hieruit blijkt dat mager rundergehakt in de supermarkt vetter is dan dat is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees. Daarom pleit de bond voor aanscherping van de Nederlandse Warenwet.

Kleine minderheid

Alleen 5 van de 62 onderzochten varianten bleek minder dan 10% vet te bevatten. De Consumentenbond trof zelfs mager gehakt aan met meer dan 15% vet. Logischerwijs is dat meer dan wettelijk is toegestaan. De supermarkten geven aan dat de etiketten van de varianten niet kloppen en dat het werkelijke vetpercentage lager ligt. Ze geven aan de fouten aan te passen.

Maximaal 7 procent

Europees gezien mag mager gehakt rundvlees maximaal 7% bevatten. In de Nederlandse Warenwet is onderscheid gemaakt tussen gehakt vlees en gehakt. Als fabrikanten aan gehakt vlees iets toevoegen zoals een beetje water of aroma, dan valt het onder de definitie van gehakt. Volgens dezelfde warenwet mag mager gehakt van rundvlees maximaal 15% vet bevatten.

Geitenpaadje

Zo kan het dat mager of extra mager rundergehakt vetter is dan half-om-half gehakt of gewoon rundergehakt. Of zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs van varken. Dat zet mensen op het verkeerde been, stelt de Consumentenbond. Het betreft voor een groot deel verzadigd vet. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in het bloed en dat is ongezond voor hart en bloedvaten.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies