Cassave kroepoek van Conimex Rainforest Alliance gecertificeerd

Cassave kroepoek van Conimex Rainforest Alliance gecertificeerd

Vorig artikel Volgend artikel

Alle cassave die Unilever gebruikt om kroepoek van te maken, is sinds mei 2019 Rainforest Alliance gecertificeerd. Dit zorgt ervoor dat er op verantwoorde wijze het beste uit de cassavevelden gehaald kan worden en het garandeert goede arbeidsomstandigheden.

De wortel van de cassaveplant is het belangrijkste ingrediënt van de kroepoek. Deze wordt in Bogor op Java verbouwd. Marketing manager van Conimex, Pleun Lauwerier, vertelt: “Onze Indonesische leverancier koopt de cassave direct van de boer, verwerkt deze tot ongebakken kroepoek en verscheept het product naar Nederland, waar het door Intersnack Nederland wordt afgebakken. Wij trekken samen met hen op in het verduurzamen van onze ingrediënten en ketens, zo ook voor garnalen.”

Eerste gecertificeerde kroepoek

De cassave kroepoek van Conimex is de enige en zodoende de eerste kroepoek die door Rainforest Alliance is gecertificeerd. Lauwerier is daarmee zeer verheugd: “Dat is een mooie prestatie voor én van alle betrokkenen. Samen met onze leveranciers willen wij ook deze sector in beweging brengen met als doel: zorgen voor een groeiende vraag naar gecertificeerde cassave én steeds meer boerderijen die de benodigde verbeterslagen maken om de Rainforest Alliance-certificering te krijgen.”

Dit alles hoort bij de nieuwe strategie van Unilever. Het bedrijf heeft namelijk tot doel gesteld om in 2020 de grondstoffen die men gebruikt uit landbouw volledig uit duurzame landbouw te laten komen. Lauwerier stipt dat verder aan: “Unilever heeft vanuit haar Sustainable Living Plan veel ervaring met het verduurzamen van landbouwgrondstoffen Hierbij ligt de focus op onze top-10 grondstoffen waarmee we de grootste impact kunnen behalen.”

De harde feiten

Sinds de jaren ’80 wordt er cassave kroepoek verkocht in Nederland. Het wordt gemaakt met: de eetbare wortel van de cassaveplant gemixt met tapiocabloem, bosui, rode peper en een kruidenmix. Het hele proces van planten tot oogsten duurt negen maanden. De wortel wordt dan uit de grond getrokken, gesneden en geschild. In 2018 gingen er 5 miljoen zakken cassave kroepoek over de toonbank, daarvoor heb je 500.000 cassave nodig.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies