Brexit: Vanaf 1 januari 2021 mag veel eten niet meer mee in bagage

Brexit: Vanaf 1 januari 2021 mag veel eten niet meer mee in bagage

Vorig artikel Volgend artikel

Het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie (EU) biedt een uitgebreide mogelijkheid om producten uit diverse landen naar Nederland te importeren. Denk bijvoorbeeld aan die trendy sneakers die in Nederland zijn uitverkocht maar nog wel verkrijgbaar zijn in Zweden. Door de invoering van de Brexit zijn er vanaf 1 januari 2021 echter aanzienlijke veranderingen van kracht met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk (VK). Na deze datum mag je bijvoorbeeld, als je per vliegtuig reist, geen Schotse zalm, cheddar of bacon meer meenemen als bagage terug naar Nederland.

Nieuwe douaneregels

De Nederlandse douane brengt deze verandering onder de aandacht, aangezien veel reizigers niet op de hoogte zijn van de nieuwe douaneregels. Uit onderzoek blijkt dat bijna 87% van de reizigers uit het VK gewoonlijk souvenirs of voedselproducten in hun bagage mee terugneemt. Dit zal dus vanaf volgend jaar niet langer mogelijk zijn.

Vanaf volgend jaar gelden er nieuwe bagageregels als je terugreist naar Nederland vanuit Schotland, Wales, Noord-Ierland en Engeland, ongeacht het vervoermiddel (vliegtuig, auto, ferry, trein of bus). Met name op het gebied van voedsel lijkt de kennis onder reizigers beperkt. Het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis is vanaf volgend jaar niet toegestaan.

VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU

Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU. De douane vraagt reizigers op tijd de gewijzigde douaneregels te checken. Oók als je oud en nieuw viert in Londen en daarna terugreist naar Nederland. Zo voorkom je dat je afstand moet doen van etenswaar zoals Cheddar en bacon. En als je sterke drank zoals gin of whisky meeneemt, dan kun je maar 1 liter belastingvrij meenemen. Het is ook goed je te realiseren dat je over aankopen boven de € 430 btw moet betalen.

Verwarring over voedselproducten

Uit een onderzoek onder frequente reizigers tussen Nederland en het VK blijkt dat er verwarring bestaat over welke voedselproducten onder de nieuwe regels vallen. Bijna 54% dacht bijvoorbeeld dat je gewoon cheddar mee terug naar Nederland mocht nemen. Voor Schotse zalm realiseerde 43% zich niet dat dit niet meer toegestaan is, en iets meer dan 55% maakte een fout bij clotted cream (dikke room die vaak wordt gebruikt bij traditionele Engelse theeservices).

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.