Beste tien nieuwe restaurants in Nederland

Beste tien nieuwe restaurants in Nederland

Vorig artikel Volgend artikel

In Het Sieraad in Amsterdam zijn voor het eerst in Nederland zijn TheFork Restaurants Awards uitgereikt deze week. En groep van 31 Nederlandse topchefs nomineerden hiervoor 31 nieuwe restaurants. Daarna was het aan de gasten van de restaurants om te stemmen. Dat leverde een verrassende top tien van nieuwe restaurants op.

De 31 chefs nomineerde ieder een restaurant dat tussen januari 2018 en februari 2019 de deuren heeft geopend en (nog) geen Michelinster heeft ontvangen. Daarna was het aan de gebruikers van het platform de beurt om op de restaurants te stemmen. Hier is de top 10 uit voortgekomen.

Met deze prijs wil het platform Nederland op culinair gebied op de kaart zetten. Joyce Teune, B2B directeur van The Fork, zegt hierover: “Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.”

Top 10 beste nieuwe restaurants van Nederland

#10 - Restaurant Doyy (Eindhoven)

Nominatie van: Soenil Bahadoer
De vrije vertaling van Doyy is voldoening in de ruimste zin van het woord: in vervulling en tevredenheid genieten. Aan de rand van het centrum ligt Restaurant Doyy. Daar is de klassieke Franse keuken de basis met invloeden uit de Aziatische keuken. Dat is het domein van chef Cas Pikaar.

#9 - Restaurant Smink (Wolvega)

Nominatie van: Dennis van den Beld
Van Den Beld nomineerde Restaurant Smink vanwege de verfijnde culinaire ode aan Friesland. In het restaurant wordt gewerkt met Friese ingrediënten uit de regio waar iedere Fries mee is opgegroeid. Naar eigen zeggen is het menu op hoog niveau, met veel lef en met een grote dosis beleving.

#8 - Fico (Utrecht)

Nominatie van: Tonny Berentsen
Bij Fico in Utrecht wisselen de gastronomische gerechten wekelijks en is men wars van stijve etiquettes. Chefkok Menno van der Pol schrijft omschrijft het restaurant als: “Een restaurant dat qua kwaliteit en service alles wegheeft van een gastronomisch restaurant, maar zeker niet stijf, statig en ongemakkelijk aandoet.”

#7 - Bar Alt (Amsterdam)

Nominatie van: Egon van Hoof
Bar Alt in Amsterdam focust zich volledig op het paren van gerechten met bijzonder bieren. Zoals ze het zelf zeggen: “Een wereld waar eten niet zonder bier kan en bier niet zonder eten.” Chef Thomas Kooijman heeft de gerechten samengesteld en werd eerder dit jaar door Gault Millau geprezen als een van de top tien meest veelbelovende Nederlandse chefs.

#6 - The Green Rose (Arnhem)

Nominatie van: Mike Cornelissen
Cornelissen over The Green Rose: “Een tof restaurant waar ze buiten de lijntjes kleuren.” Eigenaar Jin Hu werkt vanuit de filosofie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met wat de natuur te bieden heeft.

#5 - Kook Atelier (Texel)

Nominatie van: Jef Schuur
Sterrenchef Schuur nomineerde het Kook Atelier vanwege de duurzame ‘no waste’ manier van werken. Het restaurant is duurzaam met veel aandacht voor lokale producten. Chef Joram Timmerman haalt zijn inspiratie uit de seizoenen en de omgeving.

#4 - Frunk (Brunssum)

Nominatie van: Michel van der Kroft
Bij Frunk in het Limburgse Brunssum krijg je gastronomie in een huiselijk jasje. Chefkok Luuk Hoffman kookt met verse ingrediënten wisselende seizoensgebonden gerechten. In zijn ogen moet een gastronomische ervaring niet statig, er mag juist hard gelachen worden. Dat is wat Frunk uitstraalt.

#3 - Lemon Tree (Deventer)

Nominatie van: Martin Kruifthof
The Lemon Tree is verkozen omdat het restaurant vernieuwend, gezellig en gastronomisch van hoog niveau is en dat bijzondere gerechten oplevert. Het bijzondere zie je ook in het pand zelf. Daar groeit namelijk een citroenboom die vanuit de keuken langs de wenteltrap omhoog krult.

#2 - Vandal (Rotterdam)

Nominatie van: Fred Mustert
Mustert prijst Vandal aan om de ‘innovatieve energie en de fusion cuisine’. In het Japans-Mediterraans restaurant in Rotterdam worden namelijk verschillende passies verenigd: de Japanse keuken, de Mediterrane keuken en streetart. Vandaar ook de naam.

#1 - Frenchie (Haarlem)

Nominatie van: Dennis Kuipers
Kuipers over restaurant Frenchie in Haarlem: “Bij Frenchie kun je elk moment van de dag naar binnenlopen - je voelt je er altijd thuis. Je merkt echt dat chef Tim Eleveld goed geschoold is. Van lekkere sappen tot toffe terrines, alles klopt wat hij maakt.” Chef Tim Eleveld en compagnon Lisa Landman omschrijven Frenchie als de woonkamer van Haarlem waar een Franse basis met Aziatische twist centraal staat.

Alle eenendertig restaurants bekijken en waar ze op de lijst terecht zijn gekomen kan via deze link.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies