Belgische dierenorganisaties woest om campagne meer konijn te eten

Belgische dierenorganisaties woest om campagne meer konijn te eten

Vorig artikel Volgend artikel

Bij onze zuiderburen wordt morgen door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de ‘Week van het Konijn’ afgetrapt. Daarmee wil het VLAM konijnenvlees onder de aandacht brengen, maar de campagne krijgt voor de aftrap al flink veel kritiek te verduren.

De campagne loopt van 31 januari tot 5 februari en er wordt flink uitgepakt met onder andere spotjes op radio en tv. Supermarkten en slagers komen aan het woord om de voordelen van konijn op je bord aan te prijzen. Zo moet een reeks recepten de Belgische consumenten helpen aan nieuwe kookinspiratie.

Amper 220 gram

Uit cijfers van het VLAM blijkt dat de Belgen op een jaar tijd gemiddeld 220 gram konijnenvlees eten. Ter vergelijking: per jaar wordt er 5,5 kilo varkensvlees gegeten. In België vertegenwoordigt konijnenvlees minder dan 1% van het totale vleesverbruik. De verkoop van konijn loopt al jaren terug.

Waar in 2002 nog 34% van de Belgische gezinnen konijn kocht, is dat nu de helft. Wat opvalt is dat vooral 50+’ers nog konijnenvlees koopt. Want 80% van het konijnenvlees wordt door hen gekocht. Voor jongeren en gezinnen met jonge kinderen is konijn eigenlijk geen optie meer. Gemiddeld geeft een Belg krap 2,20 uit aan konijn per jaar.

Ophef

Een aantal dierenrechtenorganisaties is al voor de start van de campagne met een tegencampagne gekomen waar het eten van konijn wordt afgeraden. Onder meer Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganoy proberen online via de hashtag #teamkonijn Vlamingen op te roepen om juist géén konijn te eten.

Volgens deze organisaties gaat het fout op de manier hoe konijnen gehouden worden: “In parksystemen hebben konijnen zo’n 800cm² aan ruimte. Net als met de oude kooisystemen is de vroegtijdige sterfte erg groot. Dat komt mede doordat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Hun levensduur in deze hokken is maximaal tien weken, terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden.”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies