Belangstelling voor thuis brood bakken neemt straks weer af

Belangstelling voor thuis brood bakken neemt straks weer af

Vorig artikel Volgend artikel

Tijdens deze crisis zijn veel van ons in en om het huis lekker zelf aan de slag gegaan. Zo ook in de keuken. Aardig wat mensen zijn full Heel Holland Bakt gegaan en thuis brood gaan maken. Zelfs wij hebben zelf worstenbroodjes gemaakt. Toch is de verwachting dat de belangstelling voor thuis brood bakken snel weer afneemt.

Sociologe Hilje van der Horst van de Wageningen Universiteit doet onderzoek naar consumptiegedrag en een gezonde leefstijl. Volgens haar is de kans klein dat mensen die tijdens de crisis zijn begonnen met brood bakken, dat erna ook nog doen. Ze zegt hierover: “Het kost veel tijd en die hebben veel mensen normaal gesproken niet.”

Zelf bakken

Het valt sowieso op dat tijd een grote rol speelt voor mensen bij het idee om zelf iets te doen of voor gemak te kiezen. Van der Horst zegt daarover: “De algehele trend is dat mensen juist graag maaltijden willen die snel op tafel staan. De leveranciers van broodbakmixen spelen daar overigens al wel op in. Verder zien we steeds meer interesse ontstaan voor ambachtelijke en lokale producten. Producten die terug gaan naar de basis, zonder toevoegingen. Maar dat hoeven we niet per se zelf te maken.”

Want aan de slag gaan met deeg en dit fatsoenlijk met de hand willen doen, slokt veel van je (vrije) tijd op. "Bij de thuisbakkers zie je dat een deel van de mensen het vooral uit praktische overwegingen doet. Zij gebruiken broodbakmixen en een broodmachine. Een ander deel gaat aan de slag met zuurdesem en kneedt zelf. Dat is een tijdrovend en lastig proces is. Deze mensen vinden het leuk om een nieuwe vaardigheid te leren”, vult Van der Horst aan.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies