Archeologen ontdekken eeuwenoude bierbrouwerij in Egypte

Archeologen ontdekken eeuwenoude bierbrouwerij in Egypte

Vorig artikel Volgend artikel

Een groep van Egyptische en Amerikaanse archeologen heeft ten westen van de Nijl op een oude begraafplaats in Abydos de resten van misschien wel de oudste bierbrouwerij van de wereld ontdekt. Volgens de Supreme Council of Antiquities dateert de brouwerij terug tot de tijd van Koning Narmer zo’n 3.000 jaar voor Christus.

Aan het begin van de twintigste eeuw schreven Britse archeologen al over het bestaan van brouwerijen in het oude Egypte. Games hebben daar het bewijs wel van gezien in Assassin’s Creed Origins, maar in de echte wereld was daar tot opheden nog geen enkel fysiek bewijs voor gevonden. Dat maakt ook dat Mostafa Waziri, de voorman van Egyptische Supreme Council of Antiquities enorm verheugd is met deze vondst.

Acht ruimtes

De oude begraafplaats waar de 5.000 jaar oude brouwerij is in de woestijn gevonden zo’n 450 kilometer ten zuiden van Caïro. De opgegraven bierbrouwerij bestaat uit acht ruimtes van 20 meter lang en 2,5 meter breed. Iedere ruimte heeft 40 aardewerk bassins in twee rijen die volgens Waziri naar alle waarschijnlijkheid werden gebruikt om een mengsel van granen en water op te warmen om zo bier te produceren.

Koninklijke rituelen

Een van de Amerikaanse archeologen die onderzoek doet is dr. Matthew Adams van het Institute of Fine Arts aan de New York University. Volgens hem is de brouwerij in vroegere tijden gebruikt om koninklijke rituelen van bier te voorzien. Het bier werd gebruikt voor offerrituelen door de oude Egyptenaren.

Lang gezocht

De Britse archeologen die het bestaan aan het begin van de 20ste eeuw beschreven, hebben een hele tijd gezocht naar de precieze plek maar deze bleek destijds onvindbaar. Ze wisten zeker dat de bierbrouwerij ergens in Abydos te vinden was. De plek staat bekend door de uitgestrekte begraafplaatsen en tempels die dienden als monumenten ter ere van Osiris. De god van de onderwereld die verantwoordelijk is voor het beoordelen van zielen in het hiernamaals.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies