De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Heel veel landgenoten gaan tijdens de zomervakantie met de camper of vouwwagen achter de auto richting (hopelijk) zonnigere oorden. Van thuis wordt van alles meegenomen om op de camping te gebruiken en om te eten. Vacanceselect deed een onderzoek naar de gewoontes en wat we allemaal klaarmaken.
Het is voor niemand een verrassing dat er vanaf huis het een en ander wordt meegenomen. De toppers zijn koffie en thee (62%), broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag (59%) en een kwart neemt zelfs een pak pannenkoekenmix mee naar de camping. De Hollandse piepers hebben het nakijken; die worden maar door vier procent van de ondervraagden meegenomen op vakantie.
Meer barbecueën en uiteten
Tijdens een vakantie heeft niemand zin om iedere avond zelf te koken, ook de kampeerders niet. De helft van hen kookt zelf drie a vier keer in de week. Een kleine achttien procent zegt maar een of twee keer zelf te koken. Er wordt vaker uitgegeten en 54% zegt dat de barbecue regelmatig aanstaat. Wel geeft 89% aan meer geld te besteden aan voedsel dan thuis.
Op de camping kookt de helft van de mannen ’s avonds, dat is een stuk vaker dan ze thuis doen. Daar kookt de vrouw namelijk in 76% van de gevallen. De tijd die op de camping achter het fornuis wordt gespendeerd is in 62% van de gevallen zo’n dertig minuten. Achttien procent doet er maximaal een uur over.
Qua gerechten die klaargemaakt worden is de Nederland niet heel experimenteel. De maaltijden die ’s avonds op tafel komen bestaan voor 77% van de ondervraagden uit groente, vlees en vis. Daar wordt dan vaak pasta (64%) bij gekookt en een klein gedeelte (16%) doet er aardappels bij. Overwegend worden alle producten het liefst vers lokaal ingekocht.
Lokale delicatessen
Uit het onderzoek blijkt dat wij op het gebied van voedsel niet heel experimenteel zijn aangelegd tijdens het kamperen. Zeker niet als het gaat om lokale delicatessen die zij niet snel op een menukaart zien. Slakken en foie gras zijn door zes procent van de ondervraagden ooit geprobeerd. Gerechten met rundertong, orgaanvlees van kalf of gefermenteerde schaapskaas zijn maar door één procent ooit geproefd.