De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is vandaag World Food Day 2019, de dag waarop wereldwijd stil wordt gestaan bij honger en voedselzekerheid. Daarom gaan vanavond 500 mensen aan tafel tegen honger in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Tijdens het diner wordt er door de aanwezigen gezocht naar oplossingen die wij in Nederland kunnen bieden om #zerohunger te bereiken.
Wereldwijd werd er tientallen jaren op rij progressie geboekt om honger te verminderen. Maar sinds een paar jaar groeit het aantal mensen dat structureel niet genoeg te eten heeft weer. Denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat in Nederland gebruik moeten maken van de voedselbank. Over de hele wereld gezien gaan er dagelijks 820 miljoen mensen met honger naar bed. Dat is één op de negen mensen.
Opmerkelijk genoeg is dat er wereldwijd ruim twee keer zoveel mensen zijn met overgewicht. Belangrijke oorzaken van de honger zijn conflicten in regio’s en landen, maar ook voedselverspilling. Als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties heeft Nederland zich verbonden aan het behalen van de Sustainable Delevopment Goals. Daarin hebben lidstaten met elkaar de afspraak gemaakt dat honger in 2030 niet meer voorkomt.
Zes chefs
Tijdens het evenement zijn Eric Corton en Helen Kranstauber de hosts die de tafelgasten meenemen langs de problematiek van honger: wat zijn de oorzaken, hoe wordt hier aan gewerkt maar ook; wat kun je als consument doen om een bijdrage te leveren aan voedselzekerheid?
Het diner wordt verzorgd door zes chefs: de Ghanese gastchef Selassie Atadika, Joris Bijlendijk, Yvette van Boven, Nadia Zerouali, Samuel Levi en Ralph Dahlhaus. Ze zetten de gasten een menu van de toekomst voor. In de vorm van vijf gerechten laten ze zien hoe dagelijkse voedselkeuzes bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen.