Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is

Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is

Vorig artikel Volgend artikel

Het komt in gigantische pints, het is gitzwart (hoewel, daarover later meer) en het wordt ook wel cream genoemd: Guinness. Zeg je Dublin, dan zeg je Guinness. En waar Amsterdam zijn Heineken Experience heeft, biedt Guinness de uitgebreide Storehouse-beleving.

Die is nu extra leuk, omdat het net helemaal onder handen is genomen en allerlei nieuwe gedeeltes heeft en nieuwe storytelling. Je wordt echt meegenomen in de ingrediënten van de populaire, alcoholische versnapering en het ziet er allemaal spiksplinternieuw uit. Tof om dat nu te bekijken, nu het nog heel vers is. En diezelfde versheid mag je overigens van het bier verwachten: dat wordt ook daadwerkelijk gebrouwen in Dublin.

Guinness Storehouse tarwe
Guinness Storehouse tour
Guinness Storehouse reclame

Guinness Storehouse

Een bijzonder pand aan het randje van het centrum van de Ierse hoofdstad waar je alles leert over dit bier. Op meerdere verdiepingen word je meegenomen in een wereld van water, gerst, hop en gist tarwe, in de reclamecampagnes, in de merchandise en in het verhaal over hoe zo'n familiebedrijf tot een begrip wist uit te groeien. En uiteraard hoe de drank zelf is ontstaan en waarom de kleur van een glas Guinness eigenlijk heel donker rood is (ja, echt!). Het pand beslaat meerdere verdiepingen en als je goed kijkt zie je dat er een pint Guinness in te ontdekken is. Het is lekker groot opgezet en net vernieuwd, waardoor het extra modern aanvoelt.

Ieren zijn trots op Guinness en de mensen die er werken zijn dat ook: onze gids deed zijn werk al meer dan tien jaar en hij wilde niet anders. Het is dan ook zeker niet altijd hetzelfde. Zo is er recent de mogelijkheid bijgekomen om je gezicht op een biertje te laten printen: in een handomdraai gedaan en ook nog eens heel detaillistisch. Daarnaast is een bezoek aan dit Guinness-museum niet alleen een leerschool, het is ook een plek om culinair te genieten. In het gebouw zit namelijk restaurant 1837, waar je heel erg lekker kunt eten (ook als vegetariër trouwens). Een lekkere plek met ook nog eens een mooi uitzicht over Dublin. Zeker de moeite waard om nog even te gaan zitten nadat je jezelf helemaal hebt ondergedompeld in alles Guinness.

Guinness Storehouse schelp
Guinness Store House hoofdgerecht
Guinness Storehouse dessert

Tickets Guinness Storehouse Experience

Je kunt de Guinness Storehouse bezoeken onder leiding van een tourguide, maar de self guided tours zijn ook fantastisch. Er is er een waarbij je ook naar Roe and Co Whiskey Distillery gaat (à 45 euro per persoon), maar als je het liever alleen bij Guinness laat dan ben je 20 euro per persoon kwijt. Wil je zo'n pint met je eigen foto erop, dan boek je de Stoutie-variant die 28 euro per persoon kost. Liever zelf leren tappen? Dan ben je 32 euro per persoon kwijt, maar kun je niet je gezicht op een pint laten printen.

Lust je het niet? Geen probleem, het is alsnog zo'n iconisch merk dat je deze ervaring, ook als je er geen dorst van krijgt, toch tof zal vinden. Het is echt een merk met een verhaal en dat vertelt het met moderne en soms verrassende methodes in een Storehouse dat ook nog in een tof gedeelte van de stad staat. Vooral de mini-watershow die uitlegt hoe belangrijk water is is erg tof om te zien, al waren we ook erg onder de indruk van het tarweveld: even helemaal zen.

De Guinness-familie heeft heel veel betekend voor Ierland en doet dat nog steeds. Het Guinness Storehouse hoort daar ook bij. Zeker naartoe gaan als je de stad Dublin bezoekt, want er is veel liefde en aandacht gestoken in dit project, dat bovendien ook heel interessant is gemaakt voor wie geen bierfan is. Het zit precies tussen een fabrieksbezoek en een museum in met veel educatieve stukken, maar ook veel fotoplekken, en een gigantische merchandiseshop om uiteindelijk toch nog iets mee te nemen met die bekende toekan erop. Jij was daar.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...