Voedingscentrum: 'Eetgedrag meeste Nederlanders niet veranderd door crisis'

Voedingscentrum: 'Eetgedrag meeste Nederlanders niet veranderd door crisis'

Vorig artikel Volgend artikel

Na het hele hamsteren van wc-papier was de verwachting dat we ons koop-, kook- en eetgedrag toch aan zouden passen. Alleen blijkt uit een nieuw onderzoek van het Voedingscentrum dat dit niet echt het geval is. Over de gehele lijn zijn er alleen wat kleine veranderingen te zien.

Aan het onderzoek deden 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. Daarvan gaf 83% aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Ze eten net zoveel als normaal en merken geen verschil op het gebied van kiezen voor gezond eten. Ook zegt 73% niet vaker te zijn gaan eten en zegt 70% niet op een ander moment.

Weinig verandering

Daar is volgens expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, Roel Hermans, wel een verklaring voor: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

Minder drinken

Er zijn wel op andere gebieden wat kleine schiftingen zichtbaar. Zo’n 10 procent van de respondenten zegt gezonder te zijn gaan eten. Dat heeft volgens hen te maken met dat ze nu meer tijd hebben om gezond te koken, maar ook dat ze bewust gezonder eten om hun weerstand te vergroten. Daarnaast blijkt voor een deel van de mensen ook dat ze minder ongezond eten door minder verleidingen van anderen of uiteten gaan.

Wat bijzonder is aan dit onderzoek is dat 1 op de 5 zegt minder alcohol te drinken en dat dit bij studenten zelfs 65% minder is. Daarentegen zegt 20% van de respondenten juist wel meer te zijn gaan snacken en snoepen, en 11% geeft aan meer alcohol te zijn gaan drinken.

Hygiëne

Door de nadruk vanuit de overheid op betere persoonlijke hygiëne, laat het onderzoek zien dat mensen in de keuken bewuster bezig zijn met hygiëne. 70% van hen wast vaker en beter hun handen voor het koken en 65% doet dat voor het eten. De helft van de respondenten geeft aan vaker en/of beter hun groente en fruit te wassen voor het koken of eten. Vooral bij 65-plussers is die stijging zichtbaar.

Hermans hoopt dat de veranderingen doorzetten: “Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld. Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.”

Koop-en-eetgedrag-corona
(Afbeelding: Infographic gedrag Nederlander - het Voedingscentrum)
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies