De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het Voedingscentrum is een nieuwe campagne gestart waarin opgeroepen wordt om voor je op vakantie gaat, om je buren mee te laten kijken in je koelkast en fruitschaal. Dit met als doel om voedselverspilling te voorkomen.
Want hoe vaak gebeurt het wel niet dat je net voor vertrek op vakantie erachter komt dat er nog van alles in de koelkast ligt en je fruitmand ook nog vol zit? Een stuk fruit voor tijdens de reis meenemen kan vaak gewoon, maar met een lap vlees of zuivel kun je niks meer.
Daarom is het Voedingscentrum een campagne begonnen met als doel voedselverspilling te verminderen. Corné van Dooren, expert duurzaamheid bij het Voedingscentrum, zegt hierover: “Je kunt het daarom beter opmaken of weggeven voor je gaat.”
Laatste keer boodschappen
Volgens hem is het laatste moment dat je boodschappen doet voor je op vakantie gaat heel belangrijk: “Bedenk de laatste keer dat je boodschappen doet voordat je op vakantie gaat, wat je écht nodig hebt. Maak eerst een reisje langs je koelkast, voorraadkast en fruitschaal. Wat moet op? Wanneer eet je het op? En hoeveel dagen eet je nog thuis? Je weet dan precies wat je nodig hebt en koopt dan minder snel te veel.”
Als er toch nog voedsel of drinken overblijft, dan is het volgens het Voedingscentrum ook een goed idee om naast familie of vrienden ook je buren hier blij mee te maken. Je zou je buren mee kunnen laten loeren in je koelkast. Van Dooren: “Laat de buren in je koelkast gluren. Dat is de makkelijkste oplossing om overgebleven eten van de afvalbak te redden. Een pak zuivel, een paar eieren, een courgette of een netje sinaasappels kan iedereen nog wel gebruiken.
Dit hoeft volgens hem niet fysiek bij je thuis, maar kan ook door even bij de buren aan te bellen of een foto te sturen van de inhoud van je koelkast. Mocht dit allemaal niet helpen en heb je nog producten over, dan is het altijd een optie om die in te vriezen.
Tips om verspillingsvrij op vakantie te gaan:
- Check ruim vóór vertrek wat er nog in je koelkast, voorraadkast en op de fruitschaal ligt;
- Maak een planning tot aan je vertrek: wat eet je wanneer op?;
- Vries eten dat over is in;
- Maak je ‘laatste’ maaltijd van restjes die je nog in huis hebt (b.v. soep, salade, omelet, roerbakgerecht);
- Geef eten dat overblijft aan buren, familie of vrienden (doe een oproepje via WhatsApp of Facebook).