De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In het gooi en rond Amersfoort start supermarktketen Lidl in twintig filialen met een proef: op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum kosten versproducten 25 cent. Dit doet het bedrijf onder de noemer ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’. Naast deze proef start er ook een pilot met anti-verspillingsapp Too Good To Go. Als het een succes blijkt, worden beide proeven landelijk uitgerold.
Onder de versproducten die via deze weg nog aan de man worden gebracht horen: groente- en fruitboxen, vlees, brood en gekoelde producten. Met beide initiatieven probeert Lidl voedselverspilling in de winkels tot nul terug te brengen. Quirine de Weerd van Lidl hierover: “Dit is een concrete stap voor Lidl om voedselverspilling nog verder tegen te gaan. Wij pakken op deze wijze verspilling op de laatste houdbaarheidsdatum aan. De klant profiteert hiervan door verse producten voor slechts een kwartje te kopen, dat is win – win.”
Magic boxen
De tweede pilot loopt via anti-verspillingsapp Too Good To Go. Die heeft als doel om de dagelijkse verspilling te verminderen en via die weg producten die normaal in de vuilnisbak terechtkomen omdat ze de volgende dag niet meer kunnen worden verkocht, toch nog bij consumenten op het bord te krijgen. Dagelijks zijn er via de app ‘magic boxes’ te kopen die door het bedrijf dat ze aanbiedt worden gevuld met producten.
Bij de supermarktketen hoort voedselverspilling tegengaan bij de prioriteiten. Er is de doelstelling om in 2030 in de gehele keten vijftig procent minder te verspillen. De Weerd vult aan: “Bij Lidl wordt van nature al weinig verspild. Dat past ook niet bij onze efficiënte en flexibele bedrijfsvoering, waarbij wij al jaren kijken naar een optimaal afgestemd productieproces en hergebruik. Dat we nu dit stuk op de verse producten concreet en uniek aanpakken past ons uitstekend.”
Zo werkt het bedrijf al sinds 2013 samen met Voedselbanken Nederland om groente en fruit te doneren. Afgelopen twee jaar heeft de Voedselbank via die weg ruim 460.000 kilo ontvangen.