Koninklijke Horeca Nederland en Dutch Cuisine lanceren herfstmenu voor duurzamere horeca

Koninklijke Horeca Nederland en Dutch Cuisine lanceren herfstmenu voor duurzamere horeca

Vorig artikel Volgend artikel

Voor elk seizoen dit jaar stellen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Dutch Cuisine een nieuw impactmenu samen voor de Nederlandse horeca. De menu’s zijn zo samengesteld dat ze klimaatvriendelijk zijn en met minder impact op het milieu kunnen worden geserveerd.

Het doel van de twee partijen is om horecaondernemers en hun koks te inspireren om samen te werken aan een duurzamere horeca. In het herfstmenu is geen gebruikgemaakt van dierlijke producten en zodoende is het een volledig vegetarisch menu. Dat scheelt al gelijk qua impact op het milieu.

Herfst impact-menu

Het herfst impact-menu ziet er als volgt uit. Het voorgerecht: aardpeer crème, gegrilde peen, julienne salade en pompoentoffee. Het hoofdgerecht: gerookte knolselderij, crème van knolselderij, parelgort en bospaddenstoelen en boerenopleg kaas. Met als nagerecht: compote van Schone van Boskoop en Granite van wei, citroenmelisse en hooi, daarbij een krokante kletskop.

Voor dit menu is dus heel erg rekening gehouden met seizoensproducten en bij welke productgroep er nog milieuwinst te boeken viel. Zo is rijst in vergelijking met parelgort een graansoort met een relatief hoge milieu impact. Dat heeft met het teeltproces van rijst te maken waarbij de velden onder water worden gezet. Het dessert is, op de kaneel na, vrijwel volledig met lokale producten bereid.

Samenwerking

Dutch Cuisine en KHN werken op deze manier samen om op een actieve manier aandacht te geven aan verduurzaming en vergroening van de menukaarten in de Nederlandse horeca. Daarbij staan de vijf principes van Dutch Cuisine centraal: meer plantaardig/minder dierlijk, groenten van het seizoen, van lokaal, vers en zonder kunstmatige toevoegingen. Het terugdringen van voedselverspilling speelt hierbij ook een belangrijke rol.

De impact van het menu is berekend door Giant Leaps en in de onderstaande infographic samengevat.

herfst-impact-menu
(Afbeelding: Impact herfstmenu KHN en Dutch Cuisine - KHN)
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies