De meteorologische winter is officieel van start. Dat is voor iedereen die de afgelopen dagen buiten is geweest ook al heel erg te merken. Temperaturen liggen ’s nachts en ’s ochtends rond het vriespunt en er staat een snerpend koude wind. Het perfecte moment om eens te kijken hoe je in de winter op open vuur kookt.
Eigenlijk heb je met dit weer twee goede opties om voedsel buiten klaar te maken. Of je maakt een vuurplaats waar je een rooster op kan plaatsen om voedsel op te garen. Mocht je geen grote tuin hebben, dan is dit niet bepaald de handigste optie. De meest logische oplossing is dan een barbecue met een deksel, zoals verschillende modellen van Weber en The Big Green Egg.
Kolen of briketten?
Voor een fikkie te stoken met een barbecue heb je eigenlijk alleen de keuze uit houtskool of houtbriketten. De eerste optie gebruik je vooral bij vlakke barbecues met weinig tot geen luchttoevoer. Kolen branden makkelijker dan briketten.
Houtbriketten zien er door de bolvorm heel duidelijk niet meer uit als een restproducten van hout. Toch zijn ze gemaakt van een mix van houtskoolresten en maïsmail. Ze zijn uitermate geschikt voor gebruik in de eerder genoemde kogelbarbecues. Ze hebben ongeveer een half uur nodig om warm te worden, maar branden dan wel langer en ze houden de hitte beter vast. Zodoende zijn barbecues met briketten in ideaal om gerechten op klaar te maken die een hogere temperatuur of langere bereidingstijd nodig hebben.
Hulpmiddelen
Ga je niet aan de slag met een kogelbarbecue, maar ga je toch een beetje stunten met open vuur. Denk dan eens aan handige pannen om te gebruiken op het houtvuur. Veel pannenfabrikanten hebben een ‘Dutch Oven’ in het assortiment, dat is een ideale gietijzeren pan om mee te koken op open vuur. Zeker als je van stoofpotjes of gerechten houdt die even moeten pruttelen.
Wil je vooral een kleine gimmick pan hebben voor een snack of een soort van dessert, tik dan een popcornpan op de kop. Je doet wat olie op de bodem van de pan, gooit er wat maïskorrels bij en de pan op het vuur (mét deksel natuurlijk). Paar keer schudden om aanbranden te voorkomen en binnen een mum van tijd schiet de popcorn je om de oren!

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl