De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In de loop van volgend jaar wordt in Parijs de grootste dakboerderij ter wereld geopend. De boerderij gaat ongeveer 14.000 vierkante meter beslaan die volstaat met groente en fruit. In het hoogseizoen verwachten de initiators per dag zo’n 1.000 kilo biologisch voedsel te kunnen produceren.
De firma Agripolis is een van de initiatiefnemers achter deze dakboerderij. Het bedrijf is gespecialiseerd in stadslandbouwprojecten en beheert al een kleine daktuin in Parijs. In The Guardian reageert opricht Pascal Hardy op de totstandkoming: “Onze verse producten zijn bedoelt voor de lokale bewoners. We willen het bij hun in de keuken krijgen via onder meer directe verkoop, winkels, voedselboxen en restaurants.”
Op biologische wijze
In het vijftiende arrondissement van Parijs wordt er al flink gewerkt aan de boerderij. Het idee van de initiatiefnemers is om ruim dertig verschillende soorten groente en fruit op biologische wijze te kweken. Twintig tuinders gaan de boerderij onderhouden. Inwoners van Parijs krijgen zelf ook de kans om er hun eigen groente en fruit te verbouwen. Hardy voegt hieraan toe: “En doordat we geen pesticiden of chemicaliën gebruiken, levert onze boerderij ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit van de stad!”
Vernieuwende teelmanieren
Op de dakboerderij wordt gebruikgemaakt van vernieuwende landbouwtechnieken. Zo gaat veel van de groenten en fruit verticaal verbouwd worden, ofwel ‘aeroponic, verticale groei’. Daarbij wordt geen gebruikgemaakt van pesticiden of grond. Het werkt via een gesloten watersysteem, waarbij het water wordt hergebruikt over de hele dakboerderij.