De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Als je heel eerlijk bent en je keukenla bekijkt, dan zijn er echt wel een paar dingen aan vernieuwing toe. Sowieso is de gouden regel in de keuken: is het bot, ruikt het raar of is het dof dan is het de hoogste tijd om het keukenartikel te vervangen. Terwijl ander kookgerei juist bijna nooit vervangen hoeft te worden, is dat bij deze dertien keukenartikelen wel het geval.
Het is belangrijk om op zijn tijd eens je keuken door te lopen om te kijken of alles nog wel in een redelijke staat is. Want je favoriete houten pollepel kan zó fantastisch zijn, maar na een tijdje moet die toch echt de kliko in. Dat gaat dus ook op voor veel meer zaken, zelfs voor kruiden en specerijen bijvoorbeeld. Deze dertien keukenartikelen zijn vaker aan vervanging toe dan je denkt.
Bakkwast
Voor iemand die vaker lekker bakt, is de bakkwast een gewillig kookinstrument. Maar op het moment dat de borstelharen uit beginnen te vallen en als ze echt vettig of vies zijn dan is de kwast aan vervanging toe.
Kruiden & specerijen
Veel mensen hebben het idee dat je kruiden en specerijen ongeveer onbeperkt kan gebruiken. Dat is niet het geval. Gemalen kruiden en specerijen gaan eigenlijk maar drie maanden mee en hooguit zes maanden als ze heel zijn. Als je voor biologische gaat, gaan ze iets langer mee en behouden ze vooral hun smaak.
Dunschiller
De dunschiller in je keuken is ook vaker toe aan vernieuwing dan je misschien denkt. Dat komt omdat mensen vaak vergeten na het afwassen om ze gelijk te drogen. Doe je dit niet, dan gaan ze roesten en dat vernacheld ze vrij snel.
Kartelmes
Net als een microplane is een kartelmes (of een gekarteld mes) niet meer fatsoenlijk te slijpen als het eenmaal bot wordt. Mocht je kartelmes dus bot zijn, dan moet die vernieuwd worden.
Houten pollepel
Een houten pollepel is fantastisch keukengereedschap, maar door het gebruik en het afwassen komt er een moment dat-ie gaat barsten. Dat is dan het moment om hem te vervangen met een nieuw exemplaar.
Keukenspons
Een keukenspons die een beetje begint te ruiken is er eentje die je gelijk de prullenbak in kan mieteren. Of je moet kijken om ze uit te wassen of mee laten wassen in de vaatwasser als dat werkt. Anders kosten nieuwe natuurlijk vrij weinig.
Meel
De meeste mensen bewaren meel gewoon in hun keukenkastje. Maar wist je dat je dit beter in de diepvries kan doen? Want in een verpakking in het keukenkastje wordt het vet in het meel op den duur gewoon slecht.
Anti-aanbakpan
Mocht je veel pannen hebben met een antiaanbaklaag dan is het misschien wel eens een keertje verstandig om te kijken naar een goede gietijzeren pan. Maar als er barstjes beginnen te komen in je antiaanbaklaag, dan moet die gelijk bij het oud vuil gezet worden. Vaak komt het erop neer dat je om het half jaar je pannen moet vernieuwen.
Microplane
Een microplane is een gepatenteerde rasp, waardoor het een eigen productnaam is geworden. Als je microplane enigszins bot begint te worden, dan is het tijd om een nieuwe te kopen. Die dingen zijn namelijk niet te slijpen.
Keukenhanddoek
Als je handdoeken die je in de keuken gebruikt met regelmaat wast, dan gaan ze jaren mee. Maar als ze op een gegeven moment gaten krijgen, verder verslijten of gewoon stinken zelfs ná een wasbeurt dan is het de hoogste tijd voor een setje nieuwe.
Olie
Verschillende soorten olie moeten in een donkere fles op een koele, donkere plaats worden bewaard. In sommige gevallen is het zelfs aan te raden om de olie in de koelkast te houden. Koudgeperste olies worden snel troebel, maar geraffineerde olies zijn langer houdbaar.
Baking soda en bakpoeder
Bakpoeder en baking soda hebben allebei een houdbaarheidsdatum op de verpakking staan. Mocht je twijfelen of een van beiden nog goed is, test het dan met wat water. Krijg je nog een reactie, dan weet je dat het nog goed spul is. Zo niet: tijd om weg te gooien en te vervangen.
Houten snijplanken
Het mooie aan een houten snijplank is dat als je hem goed verzorgd, dat wil zeggen: wassen, drogen en goed blijven oliën dan gaat hij voor altijd mee.
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023