Gezond31.01.2019

Wil jij weten hoe gezond jij bent? Zo doe je dat!


Veel mensen die bezig zijn met gezond eten en afvallen staan regelmatig en soms zelfs dagelijks op de weegschaal.

Maar om maar met de deur in huis te vallen: om te weten hoe gezond je bent, hoef je niet op de weegschaal te gaan staan. Tenminste, dat zou zeker niet de enige graadmeter moeten zijn.

Je gewicht is een onderdeel van je gezondheid, maar er zijn veel belangrijkere ‘biomarkers’ om je gezondheid mee te ‘meten’. Wil jij weten hoe gezond je écht bent? Dat doe je zo:

#1 Drink genoeg

Er zijn nog steeds behoorlijk veel mensen die niet weten hoeveel water zij nodig hebben. Of eigenlijk, die niet door hebben dat ze kampen met veel kwaaltjes die eenvoudig op te lossen zijn door voldoende water te drinken. Denk maar aan hoofdpijn, een droge huid, moeheid, ze kunnen allemaal ontstaan door een tekort aan water.

Genoeg water drinken voorkomt dat je uitdroogt en draagt dus bij aan je algehele gezondheid. Veel onderzoekers beweren dat je baat hebt bij het drinken van acht glazen water per dag, maar zo simpel is dat niet. Meer factoren spelen bij water drinken een rol: je leeftijd, je geslacht, hoeveel je beweegt en het klimaat waarin je leeft.

Maar hoe kun je dan ‘meten’ of je voldoende water binnenkrijgt? Door je plas te bestuderen. Idealiter moet het lichtgeel of nog lichter zijn. Hoe donkerder je urine, hoe meer dit aangeeft dat je te weinig vocht binnen hebt gekregen.

Als je het lastig vindt om voldoende water te drinken zet dan een water alarm op je mobiel, koop een leuke waterfles of gebruik een water app.

#2 Let op je cholesterol

Je cholesterol is zo’n vaag begrip, iets dat je maar lastig even kunt checken. De meeste mensen hebben geen idee of ze een gezond cholesterolgehalte hebben of niet.

Het is belangrijk om je cholesterol serieus te nemen, zeker wanneer je klachten of overgewicht hebt. Vraag eens aan je huisarts of hij het voor je kan checken, zodat je weet waar je aan toe bent. Het is namelijk heel handig om te weten wat voor jou persoonlijk ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterolgehaltes zijn.

Het is dan ook aan te raden om vanaf je twintigste ongeveer elke vijf jaar je cholesterolgehalte te laten checken. Zo kan het bijhouden van je cholesterol een goede indicator zijn van hoe groot voor jou de kans op hartaandoeningen is. Niet onbelangrijk voor je gezondheid!

#3 Meet je taille

Heel leuk die weegschaal, maar het vertelt je niets over de samenstelling van je lichaam. Je tailleomtrek daarentegen, vertelt je veel over je gezondheid. Zo kan het de potentiele risico’s op bepaalde ziekten voorspellen, zoals beroertes, slaapapneu of hart- en vaatziekten. De omtrek van je taille vertelt je namelijk iets over visceraal vet (oftewel buikvet). Dit is een veel nauwkeurigere voorspeller van hoe groot de kans is op ziekten waar je als iemand met overgewicht mee te maken kunt krijgen dan algemeen lichaamsvet. Meten dus, die taille!

#4 Voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging zorgt er niet alleen voor dat je gewicht kunt verliezen of dat je gewicht stabiel blijft, maar het draagt ook bij aan het behoud van sterke botten, een lager risico op diabetes type 2 en het verbeteren van je algehele gemoedstoestand. Zo is uit vele studies gebleken dat mensen die ten minste 30 minuten per dag aan beweging of sport deden, een verlaagd risico hebben op vroegtijdig sterven. Het is dus in de eerste plaats vooral belangrijk dat je elke dag zoveel mogelijk beweegt. Je hoeft er niet direct voor naar de sportschool, maar vooral door te wandelen in de pauze, te fietsen naar je werk en altijd de trap te nemen. Kom je vaak bezweet van het fietsen aan op kantoor? Misschien niet zo fijn, maar wel een goede indicator dat je voldoende beweegt!

#5 De alcohol die je consumeert

“Ach, nog één wijntje dan.” Herkenbaar? Te veel drinken is schadelijk voor de gezondheid. Maar wat is ‘te veel’ precies? Dit verschilt per situatie en per persoon. Over het algemeen is het aan te raden om je te realiseren dat de volgende stellingen als ‘overmatig’ drinken worden bestempeld:

  • Vier of meer drankjes op één avond voor een vrouw, vijf of meer drankjes op één avond voor een man;
  • Acht of meer drankjes in een week voor een vrouw, vijftien of meer drankjes in een week voor een man.

Te veel drinken kan leiden tot alcoholvergiftiging en kan ervoor zorgen dat je roekelozer wordt. Maar hoe vaker veel drinken bij jou de norm wordt, hoe groter de kans op bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, leverziekte, concentratieproblemen en alcoholverslaving wordt. Drink altijd met mate. Probeer ook niet te snel te drinken. Een wijntje bij het eten is prima, maar een hele fles is niet nodig. Maak het voor jezelf makkelijk door bijvoorbeeld doordeweeks helemaal geen alcoholische versnaperingen te nuttigen en door je in het weekend te houden aan een drankje per avond. Ben je sowieso niet zo’n fan van alcohol? Houden zo!

#6 De hoeveelheid slaap

Vreemd maar waar: veel mensen vergeten hoe belangrijk een goede nachtrust voor de gezondheid is. Pak het liefst zeven à negen uur slaap per nacht. Hierdoor verlaag je het risico op diverse chronische ziekten. Zo wordt slaaptekort bijvoorbeeld gelinkt aan diabetes en allerlei hartkwaaltjes.

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij, zij is voedingsdeskundige bij Jasperalblas.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.