De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Misschien eet jij momenteel wel een snack terwijl je dit artikel leest. Een energiereep, een koekje, een muffin of iets anders. Gewoon omdat je trek had of misschien zelfs zonder erbij na te denken?
Tussen de maaltijden door snacks eten is heel normaal in onze maatschappij. Vroeger was dat wel anders. We leefden in de natuur en aten alleen als we honger hadden. Sterker nog, we waren blij als we een goede maaltijd hadden.
Tegenwoordig wordt vaak geadviseerd om naast drie hoofdmaaltijden ook nog drie tussendoortjes te eten. We zijn eraan gewend dat dit normaal is. Maar is snacken tussen de maaltijden door gezond en is het eigenlijk wel zo’n goed idee?
Voedingsstoffen
De voedingsmiddelenindustrie weet dat we als consument geld over hebben voor lekkere producten dus er zijn snacks in overvloed aanwezig in de supermarkt. We leren ook van jongs af aan dat we een koekje krijgen tijdens de pauze en als we uit school krijgen dus snacken is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar is het voor ons lichaam nuttig om tussen de maaltijden door te snacken?
De meeste bewerkte snacks bevatten maar weinig voedingsstoffen. Meestal zijn het vooral calorieën en suikers en bevatten ze nauwelijks ingrediënten die waardevol zijn voor je lichaam. Ben je dan gezond bezig als je tussendoortjes neemt, of niet? Waarschijnlijk voel je het antwoord al wel aankomen.
Snacks maken je hongerig
Omdat veel bewerkte snacks maar weinig voedingsstoffen bevatten en wel veel suikers, gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. Dit zorgt ervoor dat je meer honger en drang naar eten krijgt. Ook zorgt het voor dipjes in je energieniveau.
Klinkt best gek misschien, dat veel snacks er eigenlijk voor zorgen dat je honger krijgt. Ze zijn een tijdelijke oplossing om je hongergevoel te laten verdwijnen, maar echt verzadigd raak je er niet van.
Bewerkte snacks eten, is daarom niet echt een goed idee. Zeker niet wanneer je overgewicht hebt en af wilt vallen, of als je regelmatig moe bent.
De maaltijd is het belangrijkst
Duurt de tijd tussen de maaltijden jou ook te lang en kun je het niet laten om naar een snack te grijpen?
Dan kan het zijn dat je maaltijden niet voldoende in balans zijn. Een goede maaltijd is koolhydraatarm en zit vol met macronutriënten zoals eiwitten en gezonde vetten om er voor te zorgen dat je langdurig verzadigd bent. Ook is het goed om in een maaltijd per dag bronnen van langzame koolhydraten te gebruiken zoals quinoa, zoete aardappelen of havermout.
Het lichaam heeft deze stoffen nodig om te kunnen functioneren. Bovendien schakelen macronutriënten het hongerhormoon uit. De werking van hormonen is behoorlijk ingewikkeld. De wetenschap ontdekt telkens weer wat nieuws, maar waar het altijd weer op neer komt, is dat er een goede balans moet zijn.
Wist je dat muizen stoppen met eten als ze verzadigd zijn met genoeg vet of genoeg zoetstoffen? Maar als ze voedsel krijgen dat zowel zoet als vet is, blijven ze eten tot ze niet meer kunnen. Mensen zijn geen muizen, maar ons lichaam reageert op een soortgelijke manier op bewerkte snacks, die bijna altijd een combinatie zijn tussen suikers en vetten.
Snacken vraagt veel van je spijsvertering
Wat je misschien niet weet, is dat zo’n 70% van je energie gaat naar het verteren van eten. Je zou ook wel kunnen zeggen dat een volledige spijsvertering zo’n 6 uur in beslag neemt.
Je merkt er zelf niks van en de details wil je vast ook niet weten, maar je lichaam is behoorlijk hard aan het werk na de maaltijd. Voortdurend wordt er voedsel opgesplitst in bruikbare moleculen. Wanneer je dus telkens wat kleins eet, begint het proces van de spijsvertering weer opnieuw.
Doorgaans is de spijsvertering van de maaltijd of snack die je ervoor at namelijk nog niet voltooid. Daarom is het ook niet verstandig om kort voor het slapen gaan nog iets te eten. Tijdens de nacht kan het lichaam dan tot rust komen.
Als je minder eet, blijft er dus veel energie over die je kunt gebruiken voor andere dingen. Het helpt je lichaam om beter in balans te blijven en je energieker te voelen.
Het kost misschien even moeite om jezelf nieuw gedrag aan te leren als jij je hele leven al snacks eet. Na een tijdje zal je zien dat je makkelijker op gewicht blijft, minder trek hebt en je fitter voelt.
Als je echt niet zonder tussendoortjes kan, maak ze dan zelf en kies eiwit- en vetrijke tussendoortjes zoals bijvoorbeeld een handje noten, een gekookt ei of een halve avocado.
Is je snack inmiddels al op? Misschien denk je er de volgende keer wat langer over na voor je naar een tussendoortje grijpt. Ga voor een voedzame maaltijd en voel je gezond!
Klik hier als je inspiratie nodig hebt voor een heerlijke gezonde avondmaaltijd!