Gezond05.09.2019

Gaat Nutri-Score consumenten helpen gezondere producten te kopen?


Als consumenten worden we op allerlei manieren om de tuin geleid door verpakkingen. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde attendeert ons er al jaren op. Maar het probleem blijft toch bestaan. Het Franse voedselkeuzelogo ‘Nutri-Score’ kan daar verandering in brengen.

Om een Nutri-Score toe te kennen, wordt er gekeken naar de totale voedingswaarde van een product. Bestaat het product volledig uit natuurlijke voedingstoffen? Dan krijgt het de beste score: een groene A. Zitten er veel suikers, zout of vetten in, dan wordt de Nutri-Score automatisch minder. Kans is groot dat een product dan de laagste score krijgt: een rode E. Eiwitten, vezels en veel groenten of fruit hebben weer een gunstig effect op de totaalscore.

Frankrijk en België

Uit verschillende studies blijkt dat mensen over het algemeen een stukje gezonder gaan eten door het label. Aangezien het in Frankrijk bedacht is, is het daar al op veel levensmiddelen terug te vinden. Ook in België duikt het op steeds meer verpakkingen op. Bij onze Oosterburen wordt er nog getwijfeld om het in te voeren.

In Nederland zijn Hak en Iglo de eerste producenten die het voedsellabel op de verpakking aan hebben gebracht. Zo krijgen de potten met rode kool een B en die met sperziebonen een A. Nicole Freid van Hak laat in een reactie weten: “Het helpt mensen om een goede keuze te maken en te vergelijken in de supermarkt tussen verschillende producten.”

Producenten stimuleren

Vanuit de overheid wordt het invoeren van een algemeen voedselkeuzelogo onderzocht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport onderzoekt dit en kijkt of Nutri-Score hierin meegenomen kan worden. Overkoepelende organisatie voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie (FNLI) laat weten eerst de uitkomst van dit onderzoek af te wachten voor het een voorkeur uitspreekt voor een logo.

De Consumentenbond pleitte in een eerder stadium al voor een algemene invoering van Nutri-Score als dit label. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, licht dit toe: “Dat is de kracht van Nutri-Score: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welke niet. Consumenten kunnen daarmee veel makkelijker een keuze maken.”

Burgerinitiatief

Daar houdt het niet bij op. Er loopt inmiddels een burgerinitiatief binnen de Europese Unie met als doel de Europese Commissie op te roepen de vereenvoudigde Nutri-Score-etikettering op levensmiddelen verplicht te stellen, om ervoor te zorgen dat consumenten goede informatie over de voedingswaarde krijgen en om hun gezondheid te beschermen. Hiervoor zijn één miljoen ondertekenaars nodig. Het is nog tot 8 mei 2020 mogelijk het te ondertekenen. Tot op heden hebben een kleine 60.000 Europeanen dit gedaan.

ICE-nutriscore
ICE-nutriscore
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.