Zo snijd je uien zonder dat je tranende ogen krijgt

Zo snijd je uien zonder dat je tranende ogen krijgt

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de grootste keukenirritaties moet wel janken tijdens het snijden van uien zijn. Niet voor niets zijn er in allerlei supermarkten voorgesneden / gesnipperde uien te koop. Als je aan iemand vraagt of hij een tip heeft om het huilen tegen te gaan, dan komt er altijd wel een huis-tuin-en-keukenoplossing. Maar wat als er daadwerkelijk trucjes zijn die zorgen dat je ogen niet beginnen te tranen?

Misschien is het dan eerst wel even handig om erachter te komen waarom je ogen beginnen te tranen als je uien snijdt. Eigenlijk is het niets anders dan een chemische reactie die plaatsvindt. Als je een ui snijdt komen de zuren in de ui in contact met enzymen. Dit zorgt ervoor dat er een vluchtig chemisch stofje vrijkomt en dat zorgt voor tranende en prikkende ogen.

Preventie

Je hebt vast ooit iemand met een duikbril op uien zien snijden, ziet er natuurlijk niet uit en lijkt vooral een grap. Maar, het beschermen van je ogen is een vrij goede manier om het janken tegen te gaan. Een normale bril gaat je niet helpen, maar alle brillen die dicht zijn en goed op je hoofd aansluiten kunnen redding bieden.

Mes

Een van de belangrijkste zaken in de keuken is het hebben van scherpe messen. Bij het snijden van uien gaat dit helemaal op. Met een goed scherp mes zorg je dat uien minimale ‘schade’ oplopen bij het snijden en dus minder zuren loslaat. Daarnaast is het heel handig om je basis snijvaardigheden om te krikken.

Koelkast of diepvries

Dit gaat vast als een van de vagere opties klinken, maar het helpt om je uien in de koelkast te houden, even vijftien minuten in de diepvries te leggen of om ze onder te dompelen in een ijsbadje. Door uien af te koelen zorg je ervoor dat er tijdens het snijden minder van het chemisch stofje vrijkomt.

Ventilator

Een andere manier om het chemisch stofje voor een deel weg te krijgen is om een ventilator naast je te zetten als je uien wil gaan snijden. Heel simpel: met een ventilator verwaait de chemische stof. Wil je het helemaal afmaken kun je ook nog eens de afzuigkap aanzetten. Dit gaat wel een kakofonie van geluid worden, maar janken tijdens het uien snijden gaat het in ieder geval niet meer worden.

Afspoelen

Deze methode doet eigenlijk hetzelfde als de bovenstaande twee: het verminderen van de hoeveelheid chemisch stofje dat vrijkomt met het snijden. Het afkoelen van een ui werkt daarbij heel goed. Als je een ui onder een koude kraan houdt, dan krijg je enigszins hetzelfde voor elkaar. Al voelt het waarschijnlijk heel raar om een ui af te spoelen voor je ‘m gaat snijden.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies