Zacht, halfzacht of hardgekookt: zo kook je het perfecte ei

Zacht, halfzacht of hardgekookt: zo kook je het perfecte ei

Vorig artikel Volgend artikel

Het koken van een eitje lijkt voor iedereen kinderspel, toch valt dit in de praktijk toch nog eens tegen. Want hoe kook je het perfecte zachte, halfzachte of hardgekookt ei? Welke grootte moeten de eieren hebben? Moeten ze op kamertemperatuur zijn? Leg je ze in koud of kokend water? En vooral hoe lang moeten ze in het water om perfect zacht, halfzacht of hardgekookt te worden?

Om een eenduidig antwoord op al deze vragen te krijgen, heb ik de afgelopen tijd in de keuken alle tips en tricks geprobeerd die ik op het internet kon vinden. Het kaf heb ik zo van het koren kunnen scheiden en is misschien wel de belangrijkste tip: wees consistent! Klinkt logisch, maar dit heeft wel de meeste invloed.

Grootte ei

Zo heeft alleen al de grootte van het ei (S/M/L) invloed op de kooktijd. Een kleiner ei hoeft minder lang te koken. Als je de ene keer een M gebruikt en de andere keer een L, maar wel de zelfde kooktijd aanhoudt gaat het qua eindresultaat al helemaal mis.

Kamertemperatuur

Eigenlijk gaat de vraag of je eieren op kamertemperatuur of direct uit de koelkast gebruikt terug naar de overkoepelende vraag of je eieren wel in de koeling moet houden of niet. Uiteindelijk heeft dat met voorkeuren te maken, want in of uit de koeling is niet goed of fout. Om het perfecte gekookte ei te krijgen, heb ik gemerkt dat het ei op kamertemperatuur moet zijn én je het in kokend water moet doen. Dat laatste zorgt ervoor dat je kans het kleinst is dat je de mist ingaat met de kooktijd.

Kokend water

Zorg dat er genoeg water in de pan zit zodat de eieren met twee centimeter speling onder water komen. Het toevoegen van zout aan het water doet niks voor de smaak van de eieren, maar het helpt wel met het stollen van het ei. Voor je de eieren in het kokende water doet met een lepel, is het aan te raden om ze eerst twee à drie keer onder te dompelen (ja echt!) voor je ze in het water legt.

Mocht je toch de eieren in de koeling bewaren, haal ze uit de koeling als je het water opzet om aan de kook te brengen.

Kooktijden

Als je alle stappen zoals hierboven hebt gedaan, dan is het meest belangrijke om de kooktijden goed te hebben. Om de timing goed te krijgen, heb ik gebruikgemaakt van L-eieren en die pas in het water gedaan als dit flink aan de kook was.

  • Zachtgekookt: 5:30 minuten
  • Halfzacht: 7:30 minuten
  • Hardgekookt: 11 minuten

Voor iedere kleinere grootte gaan er 1 à 2 minuten af van bovenstaande kooktijden. En dan krijg je over het algemeen voor zacht: tussen de 3 en 4 minuten, halfzacht: tussen de 5 en 7 minuten en hardgekookt: tussen de 8 en 10 minuten.

Eitje pellen

De eierschil werkt eigenlijk als een mini-oven voor de eieren. Het is dus van belang dat als je ze de perfecte tijd hebt gekookt om ze meteen af te laten koelen. Je kan ze laten schrikken in een bad met ijswater of door ze zeker een halve minuut onder de koude kraan te houden. Uit allerlei proefjes blijkt dat oudere eieren makkelijker te pellen zijn, maar onder een stromend (koud) water is ieder eitje goed te pellen.

En mocht je benieuwd zijn hoe een bekende chef zijn perfecte eieren kookt, dan legt Jamie Oliver het hier beneden nog eens uit.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies