Food19.08.2021

Wat is de vijfde standaardsmaak umami nou precies?


We hebben eigenlijk altijd geleerd dat er vier standaardsmaken bestonden: bitter, zoet, zout en zuur. Toch was er altijd wat rumoer te horen over een mysterieuze vijfde smaak die ‘umami’ genoemd werd. Het afgelopen decennium is het in de gastronomie een belangrijk gespreksonderwerp geweest en inmiddels is deze hartige smaak algemeen omarmd als de vijfde standaardsmaak.

Het meest opmerkelijke is dat umami als smaak al in 1908 (!) werd ontdekt door professor Kikunae Ikeda van de Keizerlijke Universiteit van Tokio. Hij ontdekte dat kombu een aminozuur bevat (glutamaat) dat ervoor zorgt dat het een vlezige smaak krijgt. Ikeda bedacht er een nieuw woord voor: ‘umami’ dat zich volgens hem het beste liet vertalen als ‘aangename hartige smaak’.

Zo smaakt het

Umami is voor de tong een van de meest complexe smaken en het komt in heel veel ingrediënten en gerechten voor. De hartige of vlezige smaak vind je in een hamburger van de barbecue, een bord ramen waar zeewier of nori-vellen inzitten, in allerlei paddenstoelen maar bijvoorbeeld ook in Parmezaanse kaas. Omdat het ervoor zorgt dat je speeksel aanmaakt is het net zo goed een smaaksensatie als alleen een smaak.

Umamirijk voedsel

Zoals hierboven staat zit in heel veel soorten rund- en varkensvlees umami, maar bijvoorbeeld ook in tomaten. Aangezien we dit soort producten al jaar en dag in onze keuken gebruiken is umami als smaak stiekem al best lang ingeburgerd. Om een goed beeld te krijgen van waar allemaal umami inzit een klein lijstje.

In tomaten zit umami en in tomatenpuree kun je de meeste hartige smaak vinden. Datzelfde geld voor vissaus, door de gefermenteerde vis heeft deze saus een hele diepe umami-smaak. Veel paddestoelen zijn rijk aan umami, maar dan vooral de gedroogde varianten. Verse paddestoelen bevatten een minder geconcentreerde doses. Datzelfde gaat op voor rundvlees, zeker als het vlees lang heeft moeten koken is het vol van umami.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp