Food19.08.2021

Wat is de vijfde standaardsmaak umami nou precies?


We hebben eigenlijk altijd geleerd dat er vier standaardsmaken bestonden: bitter, zoet, zout en zuur. Toch was er altijd wat rumoer te horen over een mysterieuze vijfde smaak die ‘umami’ genoemd werd. Het afgelopen decennium is het in de gastronomie een belangrijk gespreksonderwerp geweest en inmiddels is deze hartige smaak algemeen omarmd als de vijfde standaardsmaak.

Het meest opmerkelijke is dat umami als smaak al in 1908 (!) werd ontdekt door professor Kikunae Ikeda van de Keizerlijke Universiteit van Tokio. Hij ontdekte dat kombu een aminozuur bevat (glutamaat) dat ervoor zorgt dat het een vlezige smaak krijgt. Ikeda bedacht er een nieuw woord voor: ‘umami’ dat zich volgens hem het beste liet vertalen als ‘aangename hartige smaak’.

Zo smaakt het

Umami is voor de tong een van de meest complexe smaken en het komt in heel veel ingrediënten en gerechten voor. De hartige of vlezige smaak vind je in een hamburger van de barbecue, een bord ramen waar zeewier of nori-vellen inzitten, in allerlei paddenstoelen maar bijvoorbeeld ook in Parmezaanse kaas. Omdat het ervoor zorgt dat je speeksel aanmaakt is het net zo goed een smaaksensatie als alleen een smaak.

Umamirijk voedsel

Zoals hierboven staat zit in heel veel soorten rund- en varkensvlees umami, maar bijvoorbeeld ook in tomaten. Aangezien we dit soort producten al jaar en dag in onze keuken gebruiken is umami als smaak stiekem al best lang ingeburgerd. Om een goed beeld te krijgen van waar allemaal umami inzit een klein lijstje.

In tomaten zit umami en in tomatenpuree kun je de meeste hartige smaak vinden. Datzelfde geld voor vissaus, door de gefermenteerde vis heeft deze saus een hele diepe umami-smaak. Veel paddestoelen zijn rijk aan umami, maar dan vooral de gedroogde varianten. Verse paddestoelen bevatten een minder geconcentreerde doses. Datzelfde gaat op voor rundvlees, zeker als het vlees lang heeft moeten koken is het vol van umami.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Kesbeke is mede dankzij Augurkenkoning weer razend populair voor op de eettafel. Maar, zou je het ook bij je kerstdiner op tafel zetten?

Proeft10.12.2025

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit