Verse pasta maken wordt met deze tips een stuk gemakkelijker

Verse pasta maken wordt met deze tips een stuk gemakkelijker

Vorig artikel Volgend artikel

Voor de Pasta Night van Peroni was het voor het eerst in lange tijd dat ik zelf weer eens verse pasta maakte. En iedere keer als ik dat doe bedenk ik me dat het helemaal niet moeilijk is, je moet het gewoon een paar keer gedaan hebben. Want het enige wat je nodig hebt om pasta te maken is tijd en de volgende ingrediënten: bloem, eieren en water. Vandaar een artikel vol met tips om thuis verse pasta te maken.

Eigenlijk gaat die vlieger voor veel dingen op: het kost wat tijd en moeite, maar het eindresultaat is het dan altijd waard. Dat is ook het geval met het maken van verse pasta. Om die goed te kunnen maken begint het met het gebruik van de beste ingrediënten. Want wat zijn de beste eieren, bloem en water om te gebruiken in pasta?

Ingrediënten

Als het op bloem aankomt wordt voor Italiaanse pasta altijd 00 bloem gebruikt. 00 verwijst naar de maling van de bloem en dat is de meest fijngemalen variant. Op het gebied van eieren is er ook veel variatie mogelijk door de grootte, het gewicht, de dooiergrootte en kleur van de eieren. Als je op een gegeven moment door hebt hoe je het beste pasta kan maken, dan ga je zelf op gevoel de eieren erdoor mengen om het deeg naar jouw smaak te optimaliseren.

Zout aan het deeg toevoegen heeft geen meerwaarde. Dus het is vooral handig om het water waarin je de verse pasta kookt goed te zouten, want dit wordt geabsorbeerd door de pasta tijdens het koken. Als je een pastasoort maakt die gevuld wordt, zoals ravioli, is het verstandig om extra virgin olijfolie aan het deeg toe te voegen voor de smaak en elasticiteit. Wil je deeg een kleurtje geven? Meng dan gepureerde groenten door het deeg.

Pastadeeg

Qua afmetingen is het makkelijkste om aan te houden: 100 gram en 1 ei per persoon. Wil je wat olijfolie toevoegen, dan is 1 theelepel per 100 gram het makkelijkste om als stelregel te gebruiken. Ga er trouwens van uit dat je keuken een klein beetje een puinzooi wordt bij het maken van de verse pasta, dat scheelt tijdens het maken van het deeg.

Vulkaan

Want het makkelijkste is om de bloem op je aanrecht te leggen en een kuiltje in het midden te maken, zeg maar dat je een vulkaan krijgt. In het kuiltje doe je de eieren en met een vork begin je die te roeren waarbij je langzamerhand de randen van de vulkaan meeneemt. Als de bloem en het ei grotendeels zijn vermengd, dan is het tijd om te beginnen met het kneden.

Met de hand

Het deeg moet zo’n vijf tot 10 minuten gekneed worden totdat het er glad en strak uitziet. Het moet geen stukjes bloem of ei meer bevatten en licht vochtig aanvoelen. Dan is het tijd om het deeg te laten rusten en de gluten het werk te laten doen. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 20 minuten op kamertemperatuur rusten.

Pasta maken

Na het laten rusten van het deeg is het de bedoeling om dit zo dun mogelijk uit te rollen. Daar kun je een pastamachine voor gebruiken of een good old deegroller. Het ligt er natuurlijk aan wat voor pasta je wil maken hoe dun het deeg moet zijn, dus check even wat de ideale dikte is voor de pasta die je wil maken.

Daarna is het een kwestie van snijden met een goed mes en uit laten hangen op een pastarekje. Of je kan de slierten ook op bakpapier even laten liggen. Dan hoeft de pasta alleen nog even in een pot met kokend water te koken. Verse pasta is namelijk binnen een paar minuten klaar. En probeer een ding te onthouden: het hoeft de eerste keer niet perfect te zijn, naarmate je dit vaker doet, wordt de pasta alleen maar beter.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies