Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Vorig artikel Volgend artikel

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een lekker stuk taart willen eten: ook. Alleen vervangen we dan één ingrediënt in die taart: de boter wordt beter: Roombeter. Het is gewoon boter, alleen zitten er geen dierlijke producten in, maar daar merk je eigenlijk niks van. Het smaakt gewoon zoals boter smaakt. En ja, het is nog steeds best wel lekker vet. Lang zal ze leven.


Vjeze fur

Roombeter

Blue Band heeft op het evenement Skip the Cow met Vjèze Fur wat typisch Hollandse gebruiken aangestipt. Klappen in het vliegtuig als de landing is voltooid bijvoorbeeld, of een knijper aan je broekspijp zodat die niet tussen je fietsketting gaat. Maar we schijnen als Nederlanders ook graag krullen te zetten als goedkeuring. Vandaar dat Blue Band mensen een korte cursus boterkrullen gaf. De truc is eigenlijk vooral dat je geen recht mes moet gebruiken, maar een soort rondlopend mes. En dat trek je dan vrij rustig door de Roombeter heen. Bij ons werd het meer een soort tsunami in plaats van een krul, maar kunstig is het wel.

Toch nog even terug naar die kringverjaardag, want daar blijken toch veel Nederlandse tradities terug te komen. Hoe we onze schoenen allemaal aanhouden, want aldus Vjèze Fur moeten we voor je het weet alweer weg. En over weggaan gesproken: de houdini. Stiekem weggaan zonder iets te zeggen, dat blijken we ook vaak te doen. Moeilijker op een kringverjaardag, maar niet onmogelijk: gewoon zeggen dat je naar de wc gaat. Maar niet voordat je nog even aan de jarige hebt gevraagd of hij of zij zich nou al jarig voelt.


Kringverjaardag
Roombeter
Taart

Hagelslag met boter

Een andere eetgewoonte die ultra-Hollands is, dat is het broodje hagelslag. Een dikke laag boter, een veel te grote berg chocolade en dat eventueel ook nog lekker aandrukken. Hoewel die chocolade nog steeds wel wat klimaatimpact heeft, zou Roombeter 75 procent minder klimaatimpact hebben dan roomboter. Iets waar Vjèze Fur zich ook bewust van is. Hij maakte twee kookboeken, waarvan de eerste veel vlees en zuivel bevatte. Toen hoorde hij dat de Amazone in brand stond en dat sojaplantages problematisch zijn. Die zijn echter niet zozeer voor vleesvervangers, maar juist voor vleesvoeders: 95 procent ervan gaat naar veevoer. Reden voor de artiest om te kiezen voor een boek met wat meer alternatieven.

Blue Band deed onderzoek onder 2.000 Nederlanders om die duurzame kant. Het blijkt dat 55 procent verwacht dat in de komende 5 jaar meer mensen voor een plantaardig dieet zullen kiezen. Alternatieven zoals Roombeter kunnen daaraan bijdragen. Er zit overigens ook geen palmolie in. Een goed alternatief voor boter, al hadden we natuurlijk al veel soorten margarine die plantaardig is. Mag het echter wel wat vetter, dan is Roombeter een optie. Niet alleen voor vegans, maar ook voor mensen die lactose-intolerant zijn en eigenlijk voor alle mensen, want je merkt eigenlijk geen verschil met zuivelboter. En de verpakking is ook wel even wat anders: geen plastic, maar karton.

Op plantaardig gebied is er op andere typisch Nederlandse tradities nog wel wat winst te behalen. Wij wachten vooral op meer goede, plantaardige alternatieven voor kaas die laagdrempelig genoeg zijn om over te stappen. Waarschijnlijk zal dat namelijk vooral een uitdaging zijn voor Nederlanders om als eetgewoonte om te gooien. Tot die tijd dan maar gewoon een dikbebeterde boterham met hagels.

Boterkrul
Hagelslag
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...