Vanaf 1 augustus plantaardige Zweedse balletjes bij Ikea

Vanaf 1 augustus plantaardige Zweedse balletjes bij Ikea

Vorig artikel Volgend artikel

Het is na de plantaardige hotdog en ijs bij Ikea eindelijk de beurt aan de iconische Zweedse balletjes om een gedaanteverwisseling te ondergaan. Want na een proef in Noord-Amerika gaat vanaf 1 augustus onder meer heel Europa genieten van plantaardige Zweedse ballen.

De originele balletjes kregen tijdens de coronacrisis veel aandacht toen het Zweedse warenhuis het recept deelde zodat liefhebbers ze thuis konden maken. Het nieuws over de plantaardige ballen behoort bij het doel van Ikea Nederland om aan het eind van dit jaar een kwart van het voedselaanbod plantaardig te laten.

Plantaardig balletje

De plantaardige balletjes balletjes zijn er voor iedereen, want ze smaken en zien eruit als gehaktballetjes. Alleen zijn ze gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Zo kunnen verknochte vleeseters of flexitariërs op een laagdrempelige manier kennismaken met plantaardig eten.

In de restaurants van het woonwarenhuis worden de balletjes geserveerd met groente, aardappelpuree of frietjes, vossenbessenjam en roomsaus. Eigenlijk zoals iedereen gewend is om Zweedse balletjes te eten. Om het nóg aantrekkelijker te maken zijn de plantaardige balletjes goedkoper dan de vleesvariant.

1 miljard ballen

Wereldwijd verkopen de Zweden meer dan één miljard gehaktballetjes per jaar. Waardoor deze introductie enorme impact kan hebben op de vleesconsumptie. Ikea Food Manager Nederland, Marcel Ruttgers, zegt hierover: “Met het grote bereik van IKEA hebben wij de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om voor heel veel mensen eten te maken dat beter is voor het milieu én goed smaakt. Het is IKEA gelukt om de lekkere smaak, malsheid en sappigheid van het gehaktballetje na te bootsen, zonder de toevoeging van vlees.”

De plantaardige ballen staan vanaf 1 augustus op het menu in de restaurants en liggen vanaf dan ook in het vriesvak van de Swedish Food Market.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies