De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Veel producten worden volkoren genoemd, terwijl dat niet het geval is. Veel fabrikanten plakken ‘volkoren’ op een product waar maar een deel van het gebruikte meel daadwerkelijk volkoren is. Dat blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond die gelijk fabrikanten oproept te stoppen met het gebruiken van volkoren als lokingrediënt.
Vorig jaar tikte de Reclame Code Commissie supermarkten en industriële bakkers op de vingers die bloem gebruikten in hun volkorenproducten. De Consumenten doet nu ook een duit in hetzelfde zakje.
Lokingrediënt
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet. Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden.
Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA.”
Warenwet
In de Warenwet staat dat volkorenbrood alleen zo genoemd mag worden als het volledig uit volkorenmeel bestaat. Voor crackers, beschuit, koekjes en pasta gelden andere afspraken. Bij die producten mag alleen ‘volkoren’ op de verpakking staan als er 100% volkorenmeel in is gebruikt.
Zit er ook bloem in dan moet op de voorkant van de verpakking expliciet vermeld staan voor welk percentage het product uit bloem en voor welk percentage het uit bloem bestaat.
Onduidelijke vermelding
De Consumentenbond stuitte op veel voorbeelden van ‘volkorenproducten’ waarbij onduidelijk vermeld staat welke meelsoorten er zijn gebruikt en wat de percentages hiervan zijn. Vaak is het slecht leesbaar of wordt het op een onlogische plek op de verpakking geplaatst. Daardoor worden consumenten misleid en denken ze dat het product volledig uit volkorenmeel bestaat.
Voorbeelden
Er zijn helaas legio voorbeelden van waar het helemaal fout gaat. In de Santa Maria tortilla with whole wheat zit maar 24% volkorengraan en dat is alleen terug te vinden op de achterkant in de ingrediëntenlijst. LU mini crackers volkoren bestaan voor 57% uit tarwebloem en maar voor 38% uit volkorenmeel, dat is niet terug te vinden op de verpakking. Bij de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengranen staat niet duidelijk op de voorkant vermeld dat er maar 10% volkorenmeel in zit en 25% bloem.